Najlepša grčka letovališta za porodični odmor

Svake godine isto pitanje - Gde ćemo na more? Izbor je veliki, ali koja je najbolja destinacija za nas i klince? Kako se svake godine susrećem sa istim problemom kao i većina, odlučila sam da podelim sa vama svoj izbor 5 najboljih destinacija za porodični odmor u Grčkoj.

Izvor: PR

Ponedeljak, 17.06.2019.

09:35

Najlepša grčka letovališta za porodični odmor
Foto: Promo

Leptokarija – kao stvorena za porodični odmor

“Selo lešnika” u podnožju planine Olimp ima sve što vam je potrebno za pravi odmor sa porodicom, bez gužve i vreve. Leptokariju sam izabrala za letovanje zbog blizine (samo 90km od Soluna) i kratkog puta do tamo, što je prednost kada putujete sa malom decom. Nisam mnogo očekivala od olimpske regije pre polaska, ali Leptokarija me je oduševila! Dugačka peščano-šljunkovita plaža, sa ležaljkama i suncobranima koje smo koristili uz svega dve naručene kafe ili pića, kabine za presvlačenje, tuševi i uvek dovoljno slobodnog mesta. Kad vam se leškari na sitnom pesku i u prirodnom hladu samo prošetajte plažom malo severnije, voda je celom dužinom plaže čista i idealna za kupanje. Leptokarija ima mnoštvo zabavnih sadržaja za decu, igraonice, taverne, prodavnice i markete, apoteke i lekare, naći ćete zaista sve što vam treba. Večeri su izuzetno prijatne zbog vazduha sa Olimpa i uživali smo u šetnjama uz more i kroz gornji, stari deo grada, gde možete i u shopping. Vozom se vrlo lako i brzo stiže do Nei Porija, južno ili Soluna severno, a mi smo posetili i tradicionalno grčko selo Stari Pantelejmon i Platamonsku tvrđavu na svega desetak kilometara od Leptokarije. I vratićemo se sigurno.
Foto: Promo
Polihrono – pravi grčki duh

U Polihronu ćete garantovano imati najlepši porodični odmor. Letovalište se nalazi na svima poznatom i većini omiljenom “prvom prstu”. Za opušteni porodični odmor, Polihrono je definitivno najbolji izbor među mestima na Kasandri. Najveća prednost i ono što nas je privuklo ovde jeste divna peščana plaža sa postepenim ulaskom u vodu. Kako je Polihrono ušuškano u Toronskom zalivu, vetra i talasa nikad nema, voda je izuzetno čista i tokom celog dana prijatne temperature, pa mališani mogu bezbrižno da se igraju, plivaju i zabavljaju. Utisak koji sam stekla nakon letovanja u Polihronu je da i samo mesto odmara, sve se stiže bez žurbe, vrlo je bezbedno, a lokalci su pravi domaćini! Ako vi ne znate grčki – oni će znati srpski i odlično će vas uslužiti. Kao i u Leptokariji, ležaljke i suncobrane iznajmljujete uz dva pića, a širom sela naći ćete sve što vam može zatrebati – apoteke, ambulantu, supermarket, taverne, rent-a-car agencije. Od samog jutra možete uživati na plaži gledajući izlazak sunca iznad Sitonije, a u toku dana iznajmite pedalinu ili gumu i provozajte se po zalivu. Uveče krenite u laganu šetnju ili na večeru u nekoj od taverni uz plažu i miris mora u vazduhu.
Foto: Promo
Tasos – zeleni biser Egejskog mora

Ostrvo u koje sam se zaljubila čim sam ga prvi put ugledala sa trajekta. Očarala me je neverovatna kombinacija plave boje Egejskog mora, vedrog neba i bujnog zelenila koje okružuje glavni grad Limenas. Tasos je sav u nijansama plave i zelene, zbog čega i nosi naziv Smaragdno ostrvo. U to sam se vrlo brzo i uverila, putujući ka jugu do ljupkih turističkih mesta Limenarije i Potosa. Ipak, ono zbog čega će vam Tasos još dugo ostati u mislima jesu plaže! Neverovatne plaže, tirkizne, prozirne, čiste vode, oko čitavog ostrva, bilo da ste ljubitelj peskovitih, šljunkovitih, skrivenih, divljih ili onih uređenih. Kada putujete sa mališanima preporuka su peščana plaža u Potosu, Psili Amos (Fini pesak), Golden Beach (Zlatna plaža) ili Paradiso (Rajska plaža) sa mekim peskom i dugim plićakom. Nazivi plaža vam već sve govore! Na severu, nedaleko od Limenasa, je Pahis – peščana plaža sa prirodnom hladovinom – savršena za decu. Još jedna plaža za porodice je Makriamos, gde će odrasli platiti ulaz 3€, ali će deca uživati u malom zoološkom vrtu, mini-klubu, a vi u zelenilu koje krasi ovu plažu. Najbolji apartmanski smeštaj naći ćete upravo u Potosu, Limenasu i Limenariji, a koje god mesto da izaberete nećete pogrešiti jer je ostrvo moguće obići kolima za jedan dan.
Tasos / Foto: Promo
Parga – mala Italija u Grčkoj

Šarena Parga na obali Jonskog mora nije tipično grčko mesto! Kad sam prvi put došla u Pargu zaista sam imala osećaj da sam u nekom italijanskom primorskom gradiću, a opet je tu bilo sve zbog čega volim Grčku. Raznobojne kućice uz obalu mora, uske uličice pune prodavnica, male pekare i poslastičarnice koje vas mame mirisima i ukusima, Venecijanska tvrđava iznad Parge, okružena borovom šumom sa koje se pruža neverovatan pogled na plaže oko starog grada i na ostrvo Panagia. U samom mestu su tri odlične plaže – dugačka, peščana plaža Valtos, nešto manja, peščano-šljunkovita gradska plaža Krioneri i romantična, pomalo skrivena, šljunkovita uvala Pisokrioneri. Najbolja plaža za porodice sa decom je Valtos – sa ležaljkama i suncorbranima i sjajnim Tango barom sa bazenom. Iako za Pargu kažu da je brdovita, nisam stekla takav utisak, a kola su vam ovde i suvišna. Na porodično letovanje zato možete krenuti i autobusom, put je nov, a putovanje ne duže nego do, recimo, Tasosa. Idealna pozicija Parge naspram ostrva Paksos i Antipaksos i nedaleko od Krfa omogućava vam da obiđete ova prelepa grčka ostrva dok ste na letovanju. Pravo mesto za odmor kao iz bajke.
Parga / Foto: Promo
Pefki – odmor za oči i dušu

Malo letovalište na severu ostrva Evija u poslednjih nekoliko godina postalo je jako popularno kod naših turista. Zato smo i mi odlučili da porodično letujemo u Pefkiju. Pefki nas je odmah oduševio četinarima koji okružuju plažu, netaknutom prirodom i potpunim mirom. Celom dužinom mesta i plaže pruža se prelepo uređeno šetalište, sa barovima i tavernama, sa odličnim ribljim specijalitetima. Plaža je uređena i pretežno šljunkovita, zbog čega je i voda neverovatno čista i prozirna. Preko puta Pefkija nalazi se poluostrvo Pilion, a malo dalje i ostrvo Skijatos, do kojeg se svakodnevno organizuju izleti brodićima. Posebno su nas iznenadile izuzetno niske cene vanpansionske potrošnje, što je za porodično letovanje veliki plus. Večeri su ovde stvorene za duge šetnje uz more i uživanje u fenomenalnim zalascima sunca. Ako i vi tražite mirno mesto za porodično letovanje, uz pravi grčki šarm i miris borovine, očaraće vas ljupki Pefki.

T.V.
Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: