Beg od stvarnosti: Jap ostrvo novac "broji" u kamenčićima VIDEO

Jap i danas ima starosedelačku kulturu i tradicija je jaka u odnosu na druge države u Mikroneziji.

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

10:00

Default images

Jap pripada Karolinskim ostrvima zapadnog Pacifika. Ovaj arhipelag sastoji se od četiri odvojena ostrva: Jap ostrvo (Vakab), Tamil-Gagil, AAP i Rumung. Tri su susedna iako razdvojena vodom i okružena zajedničkim koralnim grebenom. Formirana su od izdizanja na Filipinsko more, a nazivaju se “visoka” ostrva. Zemljište je uglavnom gusto vegetacijom.
Jap je poznat po svom kamenom novcu, poznatijem kao Rai. To je veliki kamen u obliku krofne, isklesan disk obično može biti do 4 metra u prečniku (većina su mnogo manji). Najmanji može da bude samo 3,5 centimetra u prečniku.
Postoji pet glavnih tipova novca: Mmbul, Gav, Fe’ ili Rai, Iar. Mnogi od njih su donešeni sa drugih ostrva, većina je došla u drevna vremena iz Palaua. Njihova vrednost je zasnovana na veličini kamena i njegovoj istoriji.

Japeško društvo zasnovano je na veoma složenim sistemima kasti, koje uključuju najmanje sedam nivoa. Istorijski gledano, kasta celog sela mogla je porasti ili pasti u odnosu na druga sela u zavisnosti od među-seoskih sukoba. U mnogim slučajevima niže rangirana sela su morali da plate danak bolje rangiranim selima. Takođe svaka porodica je imala svoj rang u poređenju sa ostalima.
Krajem 19. veka, nemačka kolonijalna uprava ”smirila” je situaciju u Japu i sprovela zabranu nasilnih sukoba. Kasta rangira svako selo i u moderno doba, tako da Jap ostaje isti kao što je bio kada je sistem bio zamrznut u mestu od strane Nemaca, prenosi amazingworldtravel.

Pogledajte kako danas izgleda život na ovom egzotičnom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: