Duh srednje Evrope iza granice Istoka

Bio si u Ukrajini? Sve je sivo? Znaš onaj komunistički stil? Ono, samo goli beton? Da pogled izgleda hladno? Ratuje li se?

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Subota, 15.06.2019.

10:00

Duh srednje Evrope iza granice Istoka
Foto: B92

To je manje - više siže svih pitanja upućenih autoru teksta po povratku iz države koja je u ovdašnjoj javnosti poslednjih godina poznata samo po jednoj okolnosti, najgoroj koja može da zadesi čovečanstvo.

Dobro, i po famoznom "ukrajinskom scenariju" sa naslovnih strana tabloida.

Dobro, i po navodnoj "netrpeljivosti prema Srbima i Srbiji", tezi takođe potekloj iz pamfleta koji nam se prezentuju kao dnevna štampa.
Foto: B92
Suočen sa svim predrasudama, sa ganc novim pasošem, otišao sam na kratkotrajno službeno putovanje u grad koji se "po srpski" naziva Lavov, a domoroci insistiraju na poštovanju njegovog domaćeg imena - Ljvov.
Foto: B92
Grad koji se nalazi na zapadu nekadašnje sovjetske države, svega osamdesetak kilometara od granice sa Poljskom, najkraće se da opisati terminom "austro-bugarska".

Ne, ne radi se o slovnoj greški, već o konstrukciji koja savršeno dočarava sve ono sa čime će se susresti svaki posetilac Ljvova, krećući se od njegovih oboda ka centru.
Foto: B92
Vredi istaći da Ljvov ima aerodrom, prilično prazan i nepristupačan, ali je sjajna okolnost što se nalazi na svega oko sat vremena leta od beogradske vazdušne luke.

U tom slučaju prestonica Srbije i Ljvov su udaljeni oko 600 kilometara, a ako se odlučite da motornim vozilom krenete u avanturu, ona će trajati između deset i 12 sati, pošto je kopneni put dug oko 900 kilometara, a i valja se provući kroz sva mađarska sela.
Foto: B92
Od aerodroma, na kom će vas dočekati carinice, do centra grada ćete proći trasom koja vodi pravo kroz klasična blokovska naselja, s tim što ova imaju jasan sovjetski imidž, za razliku od naših, jugoslovenskih.
Foto: B92
Nekada verovatno brisani prostor na kom su nikle zgrade, upotpunjen konstantnim zujanjem prastarih autobusa gradskog saobraćajnog preduzeća, veličine prikolice najpopularnijeg vozila za javni prevoz u Beogradu, smenjuje pravi srednjeevropski duh u srcu grada.

Kaldrme ima svuda, kao i raskošnih fasada prelepih palata starih više od veka, te tramvajskih šina koje samo pojačavaju utisak "starih vremena".
Foto: B92
Zona u centru je potpuno izuzeta od saobraćaja i predata na korišćenje meštanima, turistima i baštama ugostiteljskih objekata, načičkanih između brojnih trgova, pokojeg parka sa ozbiljnim hortikulturalnim poduhvatima i monumentalnih verskih objekata.
Foto: B92
Tu negde se našla i Srpska ulica, gde je smeštena i takozvana fabrika čokolade, zapravo objekat nalik na višespratnu prodavnicu u kojoj je izložen i spreman na prodaju "mali milion" oblika omiljene poslastice.

Treba reći i da se na svakom koraku može naleteti na simbol kralja životinja, pa čak i na kantama za đubre i rukohvatima na klupama.
Foto: B92
Ljvov je dobio ime po Lavu Daniloviču, sinu prvog kralja Galicije-Volinije Danilu Galicijskom, čiji spomenik se nalazi u samom centru, a svega nekoliko stotina metara dalje je postavljen monumentalni spomenik u čast Tarasa Ševčenka, jednog od najvećih ukrajinskih umetnika.
Foto: B92
Ljvov je i veliki univerzitetski centar, a lokalci navode da se na 700.000 stanovnika može slobodno dodati još 200.000 onih koji svakodnevno dolaze u grad zbog posla ili školovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: