Ovuda ljudska noga ne korača: 7 najstrašnijih gradova sveta

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

14:12

Default images

Putujete avionom na dugo planirani odmor. Odjednom se pojave problemi i avion se prizemlji na nepoznato mesto. Uspeli ste da dođete sebi i, gle sreće, u daljini se nazire grad. Kad ono - grad duhova!

Iako se čini da je to nemoguće, ipak postoji mala šansa da se takva situacija i dogodi, prenosi Dnevnik.hr.

Agdam, Azerbejdžan

Nekada dom čak 40.000 stanovnika, Agdam je preživeo veliki broj krvavih borbi sredinom devedesetih godina prošlog veka, što je nateralo stanovnike da napuste grad. Nakon prestanka ratovanja grad su zauzeli pljačkaši i lutalice, a danas ga je protivzakonito posećivati.
Foto: depositphotos/smoke-lmt.mail.ru
Foto: gettyimages/Education Images
Bodi, Kalifornija

Godine 1859. hrpa sedobradih kopača pohrlila je u Sijera Nevadu u potrazi za zlatom. Populacija u gradiću Bodi u roku od nedelju dana narasla je na fascinantnih sedam hiljada duša. Kako je rastao broj stanovnika, tako se i popunjavao sadržaj grada.

U svojim najboljim danima grad je imao sedam crkava, 25 bordela i čak 65 barova. Tuče su ovde bile česte, kao i dvoboji pištoljima, sve dok jednog trenutka nije ponestalo zlata i stanovnika, a na najbolje ovde dane podsećaju samo ostaci građevina i pokoji zarđali automobil.
Foto: gettyimages/NurPhoto
Varoša, Kipar

Nekad ultrapopularno turističko naselje na obalama Mediterana, deo grada Famaguste, danas su napuštene ruševine. Sedamdesetih godina prošlog veka mnogi slavni ljudi poput Brižit Bardo i Rakel Velč letovali su ovde, a ulice su bile prepune visokih građevina i skupih hotela. Sada je ovaj grad u potpunosti napušten.
Foto: gettyimages/Carl Court
Ostrvo Hašima, Japan

Od 1887. do 1974. godine Hašima je bio grad u kojem su stanovali rudari sa svojim porodicama. Na svom vrhuncu ostrvo je imalo 5.000 stanovnika, ali nakon što je nafta počela da se koristi kao primarni energent, stanovnici su postupno napuštali grad u potrazi za boljim životom. Danas je ostrvo ništa drugo nego betonska ploča s mnogo praznih građevina.
Foto: gettyimages/NurPhoto
Pripjat, Ukrajina

Službeno je proglašen gradom 1979. godine, a tu titulu je izgubio 1986, odmah nakon černobiljske katastrofe. Pre eksplozije Pripjat je imao 49.000 stanovnika, 18.136 stabala i 27 restorana i barova. Danas je strogo čuvan, pa je zabranjen svaki ulaz ili poseta gradu. Ne želite ovde da završite noću, jer nikad ne znate da li bi neko mutirano čudovište moglo da pomisli da biste mogli da mu budete dobra večera.
Foto: gettyimages/Education Images
Romanjano al Monte, Italija

Ovo selo uništio je zemljotres koji se dogodio 1980. godine, ali stanovnici nisu hteli da obnavljaju mesto, nego su desetak kilometara od njega podigli novo. Iako je nenaseljeno, selo je danas vrlo popularno među turistima koji žele da posete jedino napušteno mesto u Italiji.

Orador sur Glan, Francuska

Nekad je u ovom selu bilo 640 stanovnika koje su nemački esesovci doslovno zaklali, osim nekolicine koji su uspeli da pobegnu i da ispričaju o ovom nemilom događaju. Danas selo nema nijednog stanovnika, ali služi kao svojevrsni podsetnik i spomenik na mučki ubijene ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: