Znate li gde je Popajevo selo? Posetite ovu divnu ostrvsku zemlju

Mala ostrvska država u Sredozemnom moru, nedaleko od Sicilije, pruža sve što je potrebno - na Malti je zagarantovan odmor, ali i dobar provod!

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

10:52

Znate li gde je Popajevo selo? Posetite ovu divnu ostrvsku zemlju
Foto: depositphotos/AnibalTrejo

Kada dođe vreme planiranja dugo očekivanog odmora i odlaska na neko putovanje, često smo u dilemi koju destinaciju posetiti kako bismo apsolutno uživali i ispunili naša očekivanja. Ukoliko ste osoba koja voli aktivan odmor i želite da upoznajete kulturu neke zemlje, a sa druge strane želite da uživate na lepim plažama, onda je Malta pravi izbor za vas, piše Putujsigurno.rs.

Malta je mala ostrvska država koja se nalazi u Sredozemnom moru u blizini Sicilije i na čitavom ostrvu živi oko 400.000 stanovnika.. Čine je ostrva Malta, Gozo, Komino, Kominoto i Filfa. Veliki broj turista posećuje ovo ostrvo tokom cele godine, ali najviše je posetilaca u letnjem periodu. Ovo će biti kratak vodič kroz Maltu i šta sve možete videti na prelepom ostrvu.

Kako do Malte?

Najpovoljnija opcija je da letite iz Budimpešte ili Sofije avionom mađarske niskotarifne kompanije Viz er. Savet je da na vreme kupite kartu kako biste uspeli da pronađete najpovoljniju i uštedite novac. U letnjem periodu Er Srbija uvodi direktan let Beograd–Malta i let do Malte traje otprilike dva sata. Kada sletite na aerodrom, koji je jako mali i lak za snalaženje, možete autobusom, kombijem ili taksijem lako ćete stići do vašeg odredišt. Valeta i Mdina

Glavni grad Malte je Valeta, koja predstavlja pravi kulturno-istorijski centar i to je zapravo grad-tvrđava koja je upisana na Uneskovu listu Svetske kulturne baštine. Neke od znamenitosti koje ćete videti su Glavna vrata, park Baraka Gardens, Grand Harbour, Katedrala Sent Džon, Palata vitezova, itd. i obavezno prošetajte uskim ulicama i uživaćete u kulturi na svakom ćošku.

Nekadašnji glavni grad Malte Mdina poznat je kao “grad tišine” i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Brojne krivudave ulice, miks srednjovekovne i barokne arhitekture, očuvane crkve i duh jednog grada ostaviće vas bez daha i divićete se njegovoj kulturi. Maltežani uvek naglašavaju da je Mdina grad u kome žive najbogatije porodice i kroz istoriju staru više od 4.000 godina oduvek je bila grad visokih plemića. Obavezno posetite Katedralu Svetog Pavla i lutajte ulicama ovog malog grada.
Sent Džulijens i Sliema

Najviše turistički posećena mesta na Malti su Sent Džulijens i Sliema i tu se nalazi veliki broj hotela, restorana, kafića... Mesta su komercijalizovana, što znači da su prepuna turista cele godine. Šetalište koje je dugo kilometrima omogućava vam da uživate uz obalu mora i da se prepustite šetnji satima.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

#malta #beach #sunny #water #insperation

Објава коју дели St.julians_Malta (@st.julians_malta) дана

Masto za provod - Pejsvil

Sem po bogatoj kulturi, Malta je poznata po dobrom provodu i zabavi do ranih jutarnjih časova. Čuveno mesto je Pejsvil, koji se nalazi u Sent Džulijensu i u jednoj ulici postoji veliki broj kafića i diskoteka za svačiji ukus. Možete plesati salsu, uživati u stranoj muzici, slušati letnje hitove i budite sigurni da ćete naći mesto u kome ćete se opustiti i plesati celu noć. Tokom leta je jako velika gužva, tako da budite pažljivi i čuvajte svoje stvari.
Ostrvo Komino i Gozo

Obavezno izdvojite po jedan dan da posetite prelepa ostrva Komino i Gozo i uživajte u njihovim čarima. Komino predstavlja pusto ostrvo i na njemu živi samo jedna porodica koja je vlasnik jedinog hotela na tom ostrvu. Površina ostrva je samo 3,5 kvadratnih metara i saobraćaj ne postoji, dok je jedino prevozno sredstvo do Komina čamac ili brod. Komino je poznat po Plavoj laguni (Blue Lagoon) koja predstavlja pravi biser ovog ostrva. U toku dana brodići prevoze putnike na svakih pola sata sa Malte do Komina i poslednji brod sa Komina je oko 18h u letnjem periodu.

Gozo je naseljeno ostrvo, koje je poznato po svojim brojnim istorijskim građevinama i bogato kulturom i, za razliku od Malte, nije toliko turistički posećeno. Obavezno posetite Katedralu, Azurni prozor i neku od peščanih plaža.
Plaže po svakom ukusu

Na Malti su većinom zastupljene kamenite plaže, ali postoji i određeni broj peščanih plaža. Iako su kamenite plaže uglavnom manje privlačne, na Malti ne možete ostati ravnodušni, jer uvek ima mnogo ljudi i vlada opuštena atmosfera. Neke od peskovitih plaža koje možete posetiti su Golden Bay, Paradise Bay, Melieha Bay. Melieha je najveća plaža, dok se na Golden Bay plaži u letnjem periodu u večernjim časovima često okupljaju mladi koji zapale vatru, donesu gitaru i uživaju u zvucima muzike i mora. Zvuči privlačno, zar ne?
Popaj selo, a nema spanaća

Popaj selo predstavlja pravo malo “selo” i čuvana je atrakcija koju vredi posetiti. Mesto na kome je sniman film Popaj davne 1980. godine danas privlači veliki broj turista i za trenutak se možete vratiti u period detinjstva. Takođe, ovde postoji mala plaža, tako da se možete kupati
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

📍Mellieha, Malta.

Објава коју дели Khrystyna Dymyd (@khrystyna.dymyd) дана

Pastici i malteško pivo – morate probati

Dok istražujete Maltu, morate se prepustiti i dodatnom uživanju i probati njihovu hranu. Ono na šta su ponosni i vole da ističu kod turista je čuveni pastici. To je pecivo, koje je najsličnije našoj piti sa sirom, ali je jako ukusno i Maltežani vole da započnu obrok baš njime. Pored toga, tu je lampuki pita, koja je zapravo riblja pita. Takođe, probajte ribu i morske plodove, kao i zečetinu kuvanu u crnom vinu. Od slatkiša ističu kanole (koje su zapravo sicilijanski specijalitet) i nažalost ne mogu da se porede sa ukusom kanola na Siciliji. Obavezno degustirajte neka od domaćih vina (Ġellewza) ili malteško pivo (Cisk).

Ovo je bio samo delić onoga što možete videti na ovom malom ostrvu. Kako biste osetili duh ovog ostrva, savetujemo vam da posetite Maltu i sigurni smo da nećete ostati ravnodušni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: