Najmanji raj na svetu: Obiđite ostrvo široko samo par stotina metara

Isla Muheres - "Ostrvo žena", mesto na kojem se sastaju Meksički zaliv i Karipsko more, oko 13 kilometara od poluostrva Jukatan krasi nekoliko specifičnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

15:01

Najmanji raj na svetu: Obiđite ostrvo široko samo par stotina metara
Foto: depositphotos/evgeniapp

Ovo Majansko ostrvo je bilo posvećeno boginji plodnosti, meseca i sreće, a na južnoj strani nalazio se njenn hram. Ovde su nađeni ostaci pet majanskih kuća, a jedna od njih je služila kao svetionik - kroz rupe u zidovima moreplovci su mogli da vide svetlo, piše punkufer.

1517. ostrvo je otkrio Francisko Fernandez de Kordoba i prema legendi, na ostrvu je pronašao samo jednu sveštenicu i nekoliko žena, pa je tako i nastalo ime. Naime, ostrvo je veoma malo, široko samo nekoliko stotina metara, a dugačko svega 7 kilometara. Poznato je i po jednom od najpopularnijih smeštaja, kući dizajniranoj u obliku morske školjke. To remek-delo arhitekata koji žive nadomak "školjke" može se iznajmiti po ceni od oko 230 evra za noć., ali je potrebno rezervisati najmanje dva noćenja.
Gosti dane mogu provoditi uživajući u bazenu i roštilju ili skočiti do plaže, roniti te istraživati ostrvo dugačako sedam kilometara.

Do ostrva je moguće doći jedino brodom, a ono je nepravedno zanemareno u korist drugih, poznatijih letovališta u okruženju, i do danas nepopularizovano.
Najbliži aerodrom je u Kankunu, a u dogovoru s domaćinima se može organizovati prevoz. Vlasnici upozoravaju da oni koji imaju strah od macaklina – malih zelenih guštera, ne dolaze jer ih ima pregršt. Meštani ih tretiraju kao ljubimce koji se vrzmaju unaokolo, a ako je sudeći prema italijanskom verovanju da idu samo tamo gde su vlasnici dobri, onda nema razloga za strah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: