Privlačno odredište za ljubitelje slikarstva i istorije umetnosti

Destinacija nama idealna za "produženi vikend" svakako je italijanski "grad na vodi", koji u ovom periodu nudi ekskluzivu. U pitanju je izložba "Leonardo da Vinči. Čovek je model sveta".

Izvor: B92

Nedelja, 09.06.2019.

11:50

Privlačno odredište za ljubitelje slikarstva i istorije umetnosti
Foto: depositphotos/nejron

Venecija će do sredine jula biti posebno privlačno odredište za ljubitelje slikarstva i istorije umetnosti.

Naime, jedan od događaja, kojima se širom Italije obeležava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, jeste i izložba "Leonardo da Vinči. Čovek je model sveta" u Galeriji Akademije lepih umetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek delo "Vetruvijev čovek".

Na izložbi je predstavljeno više od 70 radova, od toga 25 njegovih, ali svakako najvažniji je crtež "Vetruvijev čovek", čuvena studija proporcije ljudskog tela koja se retko izlaže.

Dvadeset pet izloženih dela Da Vinčija najbolji su prikaz umetnikove karijere i njenog razvoja, počevši od najranijih nastalih u Firenci do poslednjih stvorenih u Francuskoj. Izložba prikazuje najznačajnije tačke života velikog majstora, počev od dve studije za sliku "Obožavanje pastira", koje je načinio u ranom dobu, pa sve do "Tri figure koje plešu" iz perioda života u Francuskoj.

Izloženi crteži Leonarda da Vinčija predstavljaju prikaz njegovog stvaralaštva od 1478. do 1519. godine, dokumentujući njegova istraživanja na polju proporcija ljudskog tela, botanike, optike, fizike, mehanike i oružja, kao i pripremne faze za nekoliko slika, kao što su "Tajna večera", "Hrist sa krstom", "Bitka kod Angiarija" i "Bogorodica sa detetom i Svetom Anom".

"Vetruvijev čovek" je izložen u posebnoj vetrini okruženoj drugim studijama proporcija i anatomije ljudskog tela koje je Da Vinči načinio između 1489. i 1490. godine, a koje su pozajmljene iz Kraljevske biblioteke zamka Vinzdor.

Ukupno 11 originalnih crteža je pozajmljeno iz zamka Vindzor, Ficvilijam muzeja u Kembridžu i Nacionalne galerije umetnosti u Vašingtonu, dok su sedam dela Da Vinčijevih učenika pozajmili Ašmolean muzej u Oksfordu, Umetnička galerija u Hamburgu, Morgan biblioteka i muzej u Njujorku.

Postavka nudi uvid i u Da Vinčijev boravak u Veneciji na početku 1500. godine, kao i na međusoban uticaj između Da Vinčija i Direra. Posetioci izložbu mogu pogledati do 14. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: