Njujork tajms: Sarajevo, grad koji se ponovo rodio

Na naslovnici prestižnog časopisa Njujork tajms travel (The New York Times Travel) našla se u nedelju fotografija mosta Festina lente kod Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

10:23

Njujork tajms: Sarajevo, grad koji se ponovo rodio
Foto: bloodua/depositphotos.com

Reč je o tekstu o putovanju u BiH kojeg je napisala autorka Sara A. Kan za prestižni Njujork tajms.

Sara Kan je u svom tekstu navela da je Sarajevo grad koji se ponovo rodio.

"Na Baščaršiji, staroj četvrti u srcu Sarajeva, prošetala sam kroz različite uličice bazara iz 16. veka iz doba Otomanskog carstva, koji su nekada označeni za različite zanatlije: kazandžije u Kazandžiluku; kovači su kovali gvozdene alate na Kovačima; kožari su na Saračima, a obućari su se skupili u Čizmedžiluku.

Sara Kan je navela da joj je pored brojnih prodavnica najviše pažnje privukla jedna vrata koja su ukrašavala med i srebro. Zvekir je simbol grada, istaknutog na grbu Kantona Sarajevo; to je, rekli su joj vodiči, simbol gostoljubivosti Bosanaca.

U svom tekstu je takođe navela da je Bosna, u kojoj se prepliću Istok i Zapad, našla svoje mesto u poglavljima istorije brojnih velikih carstava i zemalja - od Rimljana do Austrougara, pa sve do zajedničkog života u bivšoj Jugoslaviji koja se raspala devedesetih, a sa njom i njena ljudskost i multietničnost.

"Sarajevo se našlo zarobljeno u najdužoj opsadi modernog ratovanja", napisala je Sara Kan.

Pa ipak, Sarajlije su pretrpele, zaključila je.

Sara Kan je u svom tekstu navela da su mnoge razorene građevine poput Skupštine uskrsnule, te da Sarajevo ne zovu bez razloga Jerusalimom Evrope.

Tokom boravka u Sarajevu posetila je brojne prodavnice i kulturno-istorijske objekte o kojima je pisala u svom dugom putopisu za ovaj ugledni medij.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: