Izračunajte da li se isplati: Istražili smo za vas "city card" ponude nekoliko metropola

Kartice najčešće uključuju prevoz i ulaz u brojne znamenitosti i pomoću njih se može ozbiljno uštedeti.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2019.

17:10

Izračunajte da li se isplati: Istražili smo za vas
Foto: depositphotos/mot1963

“City card” ili “city pass” je u ponudi u svim većim turističkim gradovima sveta. Ipak, dobro izračunajte šta vam se najviše isplati!

U zavisnosti od toga šta je u određenom gradu uključeno u cenu kartice, lako je izračunati da zapravo znatno štedimo ako je kupimo, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Ali, da li je zaista tako, odnosno, hoćemo li obići sva mesta koja su nam u ponudi besplatno, uz neku od kartica, ili ćemo, verovatnije, obići samo jednu do dve lokacije i proći jeftinije nego što bismo s karticom?

Istražili smo deset evropskih gradova i došli do zanimljivih zaključaka. Neki gradovi nude samo jednu karticu, drugi ih u ponudi imaju više, u zavisnosti od toga šta putnik želi – da li voli muzeje, da li jede po restoranima, ide u obilaske znamenitosti... Cene uglavnom zavise od broja dana koje putnik provodi u gradu.

London

U Londonu se može kupiti nekoliko različitih vrsta kartica: “London Pass” košta od 49 do 108 funti, a važi jedan do šest dana. Putnici su izračunali da se kupovinom najskuplje kartice može uštedeti više od 400 funti, a pored toga štedi se i vreme, jer uz nju ne treba čekati u redu da bi se kupila karta za neki od muzeja. Tu su još i “London Explorer Pass”, koji košta između 69 i 129 funti i idealna je za one koji nemaju mnogo vremena, a tačno znaju šta žele da vide. Nudi besplatan ulazak u tri, pet ili sedam institucija i zapravo je najbolja. Tu su još i “London City Pass”, “London IVenture”, “Oyster Card”, “Ace Card”, “Smartsave”, “Travelcard”... Svaka od tih kartica namenjena je drugačijim afinitetima, a neke od njih uključuju i besplatan prevoz za decu ili popuste u restoranima.

Pariz

“Paris Pass” za 40 do 210 evra nudi mogućnost da se putnik besplatno vozi metroom, dobija popuste u restoranima i koristi "hop on-hop off" ture. Tu je i “Paris Museum Pass”, koja za dva dana košta 39 evra i osigurava ulaz u više od 60 muzeja. Ni uz nju se ne mora čekati u redu pred muzejima, ali je savršeno jasno da niko fizički ne može u 48 sati da poseti 60 muzeja.

Tu je i kartica “Paris PassLib”, koja daje pet dana besplatno - svega. Za iznos od 40 do 155 evra, u zavisnosti od broja dana, može se posetiti bilo koja gradska atrakcija besplatno. Tu su još i “Paris City Pass”, koja daje popuste za putovanje metroom i vozom po gradu, zatim “Paris Hop On Hop Off Bus Tour”, koja omogućava vozikanje autobusima za razgledanje. Tu su i “Restopolitan Card”, koja nudi popuste za više od 1.500 restorana u gadu, kao i “Paris Visite Pass”, koja omogućava besplatnu vožnju autobusima i metroom.

Amsterdam

Za 57 evra za 24 sata ili 87 evra za 96 sati, “Amsterdam City Card” nudi besplatan ulaz u sve gradske atrakcije i muzeje. Tu je još i “Amsterdam City Pass”, čija je najveća prednost da za 38 evra osigurava ulaz u Muzej Van Goga i Rijksmuseum bez čekanja, a uključuje i nekoliko vožnji kanalima. Tu su još i “Amsterdam Holdan Pass”, koja omogućava ulaz na glavne zanimljivosti i muzeje u Amsterdamu i gradovima koji ga okružuju, “GVB Day Pass” omogućava besplatno neograničeno kretanje gradom, “Museumkaart” nudi besplatan ulaz u više od 400 muzeja, ali je zanimljivo da se može kupiti preko interneta: treba platiti 5 evra za registraciju, a 50 za karticu koja važi godinu dana.

Madrid

“Madrid Card2” košta od 45 do 75 evra, a važi jedan do pet dana. Pruža mogućnost besplatnog obilaska gradskih atrakcija i popuste na hranu u određenim restoranima. S tom karticom po razumnim cenama možete uživati u Madridu. Tu je i “Madrid Art Walk Pass”, koja košta nešto manje od 25 evra i važi šest meseci, a nudi besplatan ulazak u najpoznatije gradske galerije, pa je idealna za ljubitelje umetnosti. Tu su još i “Madrid IVenture Card”, koja za 95 evra u tri dana nudi obilazak glavnih atrakcija, “Toledo Card”, “Tourist Travel Pass”...

Berlin

“Berlin Pass” za 74 do 89 evra putnicima omogućava slobodan ulaz u brojne atrakcije, vožnju "hop on-hop off" autobusom i besplatno putovanje u zonama A, B i C. Smatra se najboljom jer omogućava turistima da jednostavno razgledaju grad. U ponudi su još i “Berlin City Pass”, koja se može kupiti za 17 do 36 evra i koja osigurava popuste za više od 50 atrakcija, restorana, kao i besplatnu vožnju gradom, “Get2Card” košta 19 do 29 evra i pokriva troškove brojnih atrakcija, a “Berlin Museum Pass” za 29 evra omogućava besplatan ulaz na 30 izložbi i muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: