Čuvena Titova pećina uskoro će u punom sjaju dočekivati turiste

Nakon niza apela lokalne vlasti u Drvaru za pomoć na sanaciji Titove pećine, simbola tog grada iz Drugog svetskog rata, pojavila se mogućnost saradnje sa sponzorima koji će omogućiti da do kraja letnje sezone ovaj objekat bude renovinaron i funkcionalan na duži rok.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.05.2019.

17:00

Čuvena Titova pećina uskoro će u punom sjaju dočekivati turiste
Foto: Gettyimages / Keystone

V.D. direktorka JU Centra za kulturu i sport Drvara Suzana Jović izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će, kada sve bude završeno, turisti koji budu dolazili imati šta da vide.

Nekada je kroz kapiju Titove pećine prolazilo više od 200.000 ljudi godišnje, poslednjih godina oko 7.000, a sada niko jer su se zbog obilnih padavina urušile stene i jedna baraka potpuno je uništena.

Apeli opštine Drvar za pomoć u sanciji Titove pećine dugo su bili bez odgovora, a sama ta lokalna uprava nije mogla mnogo da uradi.

"Postoji mogućnost da ćemo dobiti neke sponzore, da ćemo moći to da obnovimo, nadamo se da bismo do kraja letnje sezone mogli sve da renoviramo kako treba, da bude funkcionalno na duži period i da turisti koji dolaze imaju šta da vide", rekla je Jović.

Do tada su za posetioce otvoreni Muzej istorije i Etno muzej, koji su takođe deo Memorijalnog kompleksa Muzej "25. maj" u Drvaru, nekada sa više od 7.000 originalnih eksponata koji su svedočili o čuvenom desantu na Drvar i drugim istorijskim zbivanjima.

"Nažalost, u poslednjem ratu muzeji su nastradali, kao i baraka u pećini, tako da smo nakon obnove 2009. bili primorani da pravimo kopije materijalnih eksponata i većina sadržaja se sastoji od istorijskih fotografija", kaže kustoskinja muzeja "25. maj" Jelena Kecan, i dodaje da su eksponati u Etno muzeju orginalni predmeti koje su donirali građani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: