B92 predlaže: U "Srpski Holivud" na izlet tokom prvomajskih praznika

Odmor i uživanje u izletištu na planinskom vazduhu, u netaknutoj prirodi i domaćinskoj atmosferi, kao i prilika da se zaljuljate u "najvećoj ljuljašci u Srbiji" čekaju vas na obroncima Rudnika.

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

21:02

B92 predlaže: U
Foto: Ivan Jakovljeviæ/Privatna arhiva

Na brdu Straževica na obroncima planine Rudnik, pre 12 godina nikao je neobičan natpis - "Srpski Holywood". Repliku čuvenog natpisa filmske industrije "Hollywood" iz Los Anđelesa postavio je tada dvadesettrogodišnji Ivan Jakovljević, koji je rođen, a i danas živi i stvara u ovom kraju, sa idejom da „obeleži“ mesto okupljanja stvaralaca i ljubitelja sedme umetnosti, a i svih ljubitelja prirode.
Foto: Ivan Jakovljeviæ/Privatna arhiva
„Ideja je proizašla iz želje da napravim mesto u kojem će podjednako uživati i deca i odrasli, a usled svoje neobičnosti naša turistička destinacija privlači znatiželjne“, kaže Ivan i dodaje da je interesovanje gostiju veliko. „Najviše posetilaca dolazi iz Gornjeg Milanovca, Čačka, Aranđelovca, Topole... koji su blizu, ali i iz Beograda i drugih krajeva Srbije, posebno vikendom i praznicima“, navodi.

Kako objašnjava, „Srpski Holivud“ smešten je u nedaleko od Ibarske magistrale, pa je zgodno obići ga i u prolazu. „Kao i svake godine, i ove očekujemo veliki broj posetilaca tokom prvomajskih praznika. Dobro raspoloženje je svakako ovde zagarantovano“, kaže Ivan.
Foto: Ivan Jakovljeviæ/Privatna arhiva
Na pitanje zašto baš „Srpski Holywood“, kaže: „Natpisu koji sam napravio nedostaje jedno slovo ’L’ da ne bi bio potpuni plagijat. Najveći motiv za izgradnju bila je moja ljubav prema filmu. Od 2011. godine, na prostoru ispod natpisa ’Srpski Holywood’, zajedno sa producentskom kućom ’Fiks Fokus’ iz Beograda, organizujem filmsku manifestaciju koju smo nazvali ’Revija nezavisnih OFF filmova Srbije’. Naš filmski festival tj. revija okuplja autore iz čitave Srbije koji snimaju filmove bez finansijske pomoći bilo koje zvanične institucije, zajedno sa svojim prijateljima i komšijama, bez budžeta, iz čistog entuzijazma“.
Foto: Ivan Jakovljeviæ/Privatna arhiva
Prostor oko natpisa je, kako kaže, sa svojim prijateljima pretvorio u izletište koje od aprila do novembra, svake godine, poseti veliki broj turista iz zemlje i inostranstva: „U julu 2017. izgradili smo najveću ljuljašku u Srbiji, i dali joj ime 'Sky SWING'".
Foto: Ivan Jakovljeviæ/Privatna arhiva
"’Srpski Holivud’ je za sada samo izletište, ali smo u potrazi za sponzorima koji će omogućiti izgradnju bungalova i restorana na ovom mestu, jer imamo u planu proširenje. Čist planinski vazduh, netaknuta priroda i domaćinska atmosfera je ono što ’Srpski Holivud’ danas nudi", kaže domaćin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: