Slavlje na -40°C koje stanovnici ove zemlje ne propuštaju

Jednom godišnje Mongoli iz različitih regiona, plemena i religija okupljaju se na jezeru Kovsgol kako bi proslavili neraskidivu vezu sa prirodom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.03.2019.

12:08

Slavlje na -40°C koje stanovnici ove zemlje ne propuštaju
Jezero Kovsgol, Mongolija / depositphotos.com

Čim napustite saobraćajem zagušen Ulanbator, u kojem živi polovina stanovnika Mongolije, imaćete osećaj da ste na drugoj planeti.

Zemlja nepregledno plavog neba, kako često nazivaju Mongoliju je tokom većine godine oblačna. A onda kada se pojavi sunce je magična. Vreme je posebno neverovatno kada sibirski vetrovi sa severa donesu jako hladan vazudh i spuste temperaturu do -40 stepeni.

Iako je veličine Zapadne Evrope, ali sa 130 puta manje stanovnika, Mongolija je najmanje naseljena zemlja na svetu. Život u izolovanim regionima izgleda baš isto kao i pre nekoliko vekova, pa je tako i kultura uzgajivanja konja i čestih selidbi i te kako zastupljena.

Jedno takvo magično mesto nalazi se na samom severu Mongolije nedaleko od ruske granice. Jezero Kovsgol je najveće u ovom delu zemlje i prostire se na 2.620 kvadratnih metara, a 244 metara je njegova najveća dubina. Zbog svoje čiste vode dobilo je ime „plavi biser Mongolije“, iako je čak šest meseci godišnje potpuno zaleđeno, do te mere da se preko njega može prelaziti kamionima.
Jezero Kovsgol, Mongolija / depositphotos.com
Tako mnoge porodice van Ulanbatora žive nomadskim stilom seleći stoku, ali i šatore (kuće) negde na plodno zemljište.

Uprkos poteškoćama sa kojima se susreću, ljudi ipak nađu način da se okupe tokom zimskih meseci i proslave to što su preživeli. Naoružani termosima u kojima se nalazi čaj – miks vode, mleka, crnog ili zelenog čaja, kao i hranom, po mogućstvu mesom porodice se okupljaju na zaleđenom jezeru i slave najizazovniji deo godine.

Zanimljivo je da je i festival zadobio popularnost kod turista u poslednjih nekoliko godina. Tokom dva dana učesnici mogu posmatrati i iskusiti sve tradicionalne mongolske običaje i spavati na zaleđenom jezeru.

Zainteresovani?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: