Kako je Beč profitirao od turizma?

Glavni grad Austrije ima mnogo toga da ponudi i sve je omiljeniji među turistima iz Evrope. Otkad je Austrija postala članica Evropske unije 1994. godine, broj noćenja se više nego udvostručio a broj avio-putnika se utrostručio. Bečki aerodrom „Švehat“ povezuje Beč sa Evropom, a zbog svog geografskog položaja označen je kao spojnica Istoka i Zapada. Od 1995. godine najomiljenije destinacije London i Frankfurt nisu se menjale, ali i Beč je kao destinacija postao sve atraktivniji. Kada ne računate Austriju, više od 40% turista u Beču su pripadnici zemalja iz EU. To je oko 7.226 miliona noćenja u 2018. godini. Sa tri miliona noćenja najviše turista je iz Nemačke.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

16:00

Kako je Beč profitirao od turizma?
©Regina Hügli

©Regina Hügli
Bečki model stanovanja kao primer za EU

Beč je grad sa najboljim kvalitetom života na svetu. Skoro 60 odsto stanovnika živi u stanovima koji su u vlasništvu grada a koje grad izdaje po veoma povoljnim kirijama. Ovaj model se ne podrazumeva u Evropi jer brojne EU-odredbe ograničavaju slobodu odlučivanja gradova. Dok je u Beču subvencionisana i „socijalna“ stanogradnja dostupna širokim slojevima stanovništva u drugim EU-zemljama je samo socijalno ugroženim slojevima društva dozvoljeno da žive u takvim stanovima.

Iz tog razloga Beč se već godinama na nivou Evropske unije zalaže za „pravo na samoodlučivanje gradova“ kada je u pitanju subvencionisana stanogradnja. Zajedno sa Slovačkom, Beč od 2016. godine predsedava platformi EU - partnerstvo gradova za stanovanje. Cilj partnerstva je izrada predloga za bolje zakone. Ti zakoni gradovima treba da pojednostave proceduru da stanovništvu obezbede povoljan prostor za stanovanje.

Evropa i Beč

Pored ostalih gradova EU, i Beč ima kancelariju u Briselu da bi informacije o novim zakonima EU ili podsticajima što pre stizale. Evropa je veoma prisutna u Beču: brojne evropske agencije su zastupljene u Beču, a oko 200 projekata finansira Evropska unija. Jedan od projekata pod imenom „PlasticFreeDanube“ istražuje uticaj plastičnog otpada u Dunavu na životnu sredinu. Na tom projektu zajedno rade institucije iz Beča, Donje Austrije i Slovačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: