Pet manje poznatih pristupačnih grčkih ostrva

Pet prelepih i manje poznatih grčkih ostrva idealna su mesta za miran odmor turista koji žele da izbegnu masovni turizam.

Izvor: novosti.rs

Ponedeljak, 11.03.2019.

18:00

Pet manje poznatih pristupačnih grčkih ostrva

Egejsko more zapljuskuje obale mnogih lepih ostrva, poput popularnog Skijatosa, mondenskog Mikonosa ili čuvenog Santorinija, ali je odmor na njima skup i veliki broj turista stvara gužve na plažama. Pet ostrva čija imena počinju na slovo “S” prava su mesta za sladokusce, koji cene grčki način života i čiste plaže. Do većine ovih ostrva moguće je stići i grupnim aranžmanima avionom iz Beograda, pišu "Novosti".

Skopelos

Skopelos / thinkstock
Prekrasne plaže su odlika ovog ostrva, a Stafilos, Panormos, Milija i Kastoni su samo neki od zelenih rajeva na kojima naši turisti mogu da uživaju. Skopelos je poznat kao grad bakalnica i zanatlija, ali i kao lokacija na kojoj je snimljen film “Mama mija”. Ovo mirno ostrvo ima 360 crkava, guste borove šume i nestvarno plavo more.

Siros

Siros
Na jugu Egeja, u srcu Kiklada, nalazi se Siros, prema mišljenju mnogih najelegantnije grčko ostrvo. Nalazi se na pola puta između Atine i Mikonosa. Mešavina Venecije i Vizantije, i plavo Egejsko more, stvorili su raj na ovom ostrvu. Na Sirosu je rođena moderna Grčka i tu se nalazi najstarije pozorište, a kada se tome dodaju prelepe plaže i ukusan ratluk, to je dovoljan razlog da se letuje na tom bajkovitom mestu.

Sifnos

Sifnos
Srebro, masline i poezija tri su odlike ostrva Sifnos. Ovo ostrvce blizu čuvenog Milosa pravi je biser Kiklada. Faros, Kastro i Platis Galos su tri najpoznatije plaže, a svima su zajednički čista voda i mir. Naime, na ovom ostrvu nikada nema gužve, čak ni u gradićima Apolonija i Artemonas (Apolon i Artemida su bili brat i sestra). Stari glavni grad je Kastro, u kojem se danas može videti venecijanska tvrđava, a ostrvo ima 365 crkvica.

Samos

Samos / depositphotos.com
Prepun zelenila i prelepih netaknutih plaža, Samos je nadaleko poznat po vinu (koje za pričest koriste sve pravoslavne crkve u Grčkoj), matematičaru Pitagori, koji je ovde rođen, i boginji Heri, koja se na ovom ostrvu venčala sa Zevsom. Ovo je najveće ostrvo severnog Egeja i blizu je turske obale, gde je moguće otići na izlet.

Simi

Simi
Jedno od najudaljenijih grčkih ostrva pripada grupi Dodekaneza, a čuveno je po sunđerima. Udaljeno je 45 minuta vožnje od Rodosa i idealno za ljubitelje mira i tišine. Plaže su čiste, a stari grad izuzetno zanimljiv. Čine ga gornji i donji deo, a najpoznatija građevina je Sat, iz 1890. godine, koji je izgradila porodica Petrides po ugledu na Big Ben.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: