Zašto aerodromi budućnosti još uvek nisu stigli?

Ogromni novi aerodromi koji su se otvorili širom Azije i Bliskog Istoka opskrbljeni su najnovijom tehnologijom koja znatno ubrzava proces ukrcavanja u avion.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.02.2019.

16:31

Zašto aerodromi budućnosti još uvek nisu stigli?
Novi aerodrom u Pekingu / screenshot

Mnogi od njih se nazivaju i aerodromima budućnosti, koji imaju za cilj da ubrzaju proces putovanja i učine ga prijatnijim. Iako je to nama običnim putnicima jedva vidljivo, pravo je pitanje kako će tek izgledati u pravom smislu te reči aerodromi budućnosti?

Kada su komercijalne avio-kompanije počele da posluju u SAD krajem pedesetih godina prošlog veka, avioni su bili veći i brži nego današnji, a bile su im potrebne i duže piste, kao i više mesta za manevrisanje. U avionima je bilo više putnika, što znači da su i gejtovi bili veći. To je dovelo do, svima danas poznatog modela na kojima se putnici pregledaju i predaju prljag na glavnim terminalima, daleko pre nego što se dođe do dugačkog reda gejtova koji su odvojeni tek toliko da su avioni parkirani jedni do drugih.

Ero Sarainen je bio finski arhitekta koji je planirao izgradnju pokretne staze koja će pomoći ljudima da stignu do svog gejta mnogo brže. Iako do ostvarenja plana nije došlo, ova ideja je danas i te kako ostvarena na mnogim velikim aerodromima u svetu.

Ovaj pristup jeste uštedeo korake putnicima, ali kako su se terminali širili i kako su avio-rute postale sve brojnije, i pokretna staza je na nekim aerodromima morala biti zamenjena vozovima koji pomažu ljudima da pređu velike razdaljine na aerodromima, pogotovo ukoliko presedaju.

Takođe je i čekirani prtljag morao da putuje sve dalje, pa su kasnih 80-ih godina nadležni na aerodromu u Denveru smislili, tada futurističko rešenje sa mehanizmom koji je sam prenosio kofere. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, mašine su zatvorene, a torbe su ponovo stigle u ljudske ruke.

Nakon decenija pokušaja, najbolji način da se obezbedi da prtljag stigne da svoju destinaciju jeste da ga i sami unesete u avion što je danas takođe jedna od opcija, s ograničenjem, naravno.

Nakon terorističkog napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine, nove mere obezbeđivanja aerodroma su stupile na snagu i stvorile još veće redove i čekanje. Tako se iskustvo putovanja produžilo čak više nego devedesetih godina, pa se postavlja pitanje – da li će se nakon 60 godina pokušaja da se letenje učini jednostavnijim uopšte nešto i dogoditi po tom pitanju?

Podelite sa nama svoje mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: