Na rajskom ostrvu više ne smete ni dvorac od peska da pravite, evo i zašto

Pre manje od tri meseca jedno od najlepših filipinskih ostrva Borakaj se ponovo otvorilo za turiste, ali u potpuno novom svetlu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

18:00

Na rajskom ostrvu više ne smete ni dvorac od peska da pravite, evo i zašto
Borakaj / thinkstock

Borakaj je oduvek važio za jedno od najlepših ostrva u svetu, sve dok nije postalo žrtva sopstvenog uspeha kada ga je i predsednik Rodrigo Duterte nazvao „septičkom jamom“. Tada su nadležni zatvorili ostrvo na šest meseci, dajući i vreme ugostiteljima da reše probleme sa otpadnim vodama.

Konačno 26. oktobra ostrvo je ponovo otvoreno za turiste, ali mnogo toga se promenilo – alkohol na plaži više nije dozvoljen, vatromet više nije dozvoljen, a policija je razrušila i čuvene dvorce od peska na ulazu na plažu koja su pravila lokalna deca ne bi li zaradila malo novca od turista.
Borakaj / thinkstock
Osim lokalcima, više ni turistima nije dozvoljeno da prave kreacije od peska, pa ako ih nadležni uhvate, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom.

“Ova svakodnevna neregulisana komercijalna aktivnost narušava prirodni teren plaže, što dovodi do nepravilnih kontura koje utiču na prirodnu simetriju plaže“, navodi se u pravilniku.

Uprkos nekima koji se žale na rušenje tvrđava od peska, vlasti kažu da policija redovno prima pritužbe na one koji ih grade i varaju turiste tako što im uzimaju novac za slikanje, a usput ih i pokradu.
foto: getty
Inače, Borakaj je od kraja oktobra do danas posetilo 300.00 ljudi, a vlasti navode da turistička atrakcija ima dug put pred oporavkom. Tako su zabranjeni i svi vodeni sportovi, paljenje vatre na plaži, a ni prodavcima neće biti dozvoljen ulaz na plažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: