Sedam evropskih gradova idealnih za putovanje sa decom

Evropa je savršeno mesto za putovanje sa decom, a gradovi od Berlina do Praga prepuni su parkova, dvoraca i muzeja za najmlađe. Takođe su prilagođeni odraslima, pa svaki član može naći nešto za sebe. Pogledajte listu gradova koji su najbolji za putovanje s decom.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2019.

13:53

Sedam evropskih gradova idealnih za putovanje sa decom
Barselona / thinkstock

London, Engleska

London / thinkstock
Jedan od najvećih gradova u Evropi idealan je za decu. London Transport Museum ima toliko autobusa, tramvaja, kolica i vozova koji će oduševiti čak i trogodišnjake. Starija deca mogu da obilaze eksponate dok mlađa deca mogu da uđu u simulator voza i obilaze londonsku podzemnu železnicu. Obavezno odvedite decu na London Eye, koji će vas dići 443 stope u vis. Decu odvedite i u Muzej nauke, ali i Prirodnoistorijski muzej gde će se oduševiti kolekcijom dinosaurusa. Mnogo je toga što vaša deca mogu još videti u Londonu, a vožnja dabldekerima će za njih biti posebno iskustvo.

Pariz, Francuska

Pariz / thinkstock
Možda je grad za ljubavnike, ali je i grad za decu. Ako putujete s detetom u Pariz preskočite Luvr zbog dugih redova i skupih ulaznica i krenite prema Centre Popidouu, futurističkom arhitektonskom kompleksu. Odvedite decu u Katakombe, lavirint koji se prostire na 11 hiljada kvadratnih metara gde je više od šest miliona kostiju smešteno u njegovim različitim delovima. Toliko je toga za decu u Parizu, a ono najzanimljivije nećemo izostaviti – Diznilend.

Barselona, Španija

Barselona / thinsktock
Barselona spaja urbanu atmosferu velikog grada sa morskim ambijentom. Barselonata je odlična i mirna plaža koja se nalazi pored istorijskog okruga poznatog po ukusnim tapasima i morskim plodovima. Deca mogu da plivaju i da se igraju u pesku, dok vi uživate u nekom od barova i restorana na plaži. Takođe, doslovno će uživatu u Muzeju čokolade koji nudi mogućnost degustacije i radionice kao što su „Čokoladni umetnici“ gde deca postaju kreativna u topljenju čokolade. U parku Guelj, deca mogu uživati u otkačenim skulpturama dok šetaju po velikom i otvorenom prostoru, a odrasli mogu „upijati“ Gaudijevu umetnost.

Berlin, Nemačka

Berlin / thinkstock
Iako je poznat kao prosperitetno kreativno srce ispunjeno umetnošću, ima bezbroj toga i za mališane. Prošetajte kroz nemački Muzej tehnike gde se pred vama pružaju dvorane pune aviona, brodova i vozova. Maleni ljubitelji istorije mogu otići u Muzej DDR gde će gledati kakav je bio život pre pada Berlinskog zida. Tu je i MACHmit!, dečiji muzej sa interaktivnim igrama i redovnim izložbama umetnosti i obrazovanja i kreativnim radionicama. Većina muzeja ima mogućnost kupovine porodične karte, pa iskoristite popust. Takođe, parkovi su mesto gde će se mališani zabavljati, a mnogi restorani imaju jelovnike prilagođene deci.

Stokholm, Švedska

Stokholm / thinsktock
Nije iznenađenje da je Švedska izuzetno prilagođena deci. Svi restorani i kafići imaju stolove za presvlačenje i besplatne ili jeftine aktivnosti za mlađe od 18 godina. Deca u Stokholmu mogu da uživaju u vožnji brodom ili se upute u zabavni park Grona Lund, gde mogu iskusiti švedsku opsesiju likerima svih ukusa. Javni prevoz za decu je besplatan, a vreme u Stokholmu je relativno blago u poređenju na sever Švedske.

Prag, Češka

Prag / thinkstock
Prag nije samo istorijski i arhitektonski zapanjujuć već ima i mnogo aktivnosti za uživanje sa decom. U poređenju sa drugim evropskim prestonicama, takođe je veoma pristupačan – na primer, hoteli, obroci i ulaznice su mnogo jeftinije u odnosu na Oslo. Krenite u Letna Park gde je pogled na grad i reku neverovatan. Svi kafići i restorani imaju i igrališta za decu, pa će tako ono biti zaokupljeno dok vi uživate u hrani i pivu. Tu je i Aquapalace, ogroman zabavni park u kojem se prepliću kilometri vodopada i slapova, a otvoren je cele godine. Prag takođe ima 60 muzeja što znači da svakako postoji izbor i za vaše dete.

Bilund, Danska

Bilund / thinkstock
Postoji samo jedna stvar zbog koje treba odvesti dete tamo, a to je Legolend. Originalni Legolend park otvoren je 1968. godine i od tada se neprekidno održava. Više od 50 miliona ljudi prošlo je kroz njegove kapije, a pored originalne LEGO fabrike u pitanju je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Danskoj. To je inače samo jedan od šest Legolenda na svetu. Sam grad je prilično mali i gotovo u potpunosti fokusiran na odmaralište, iako postoje kafići i restorani koji nemaju veze sa LEGO kockicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: