Pasoše ovih država potpuno legalno možete kupiti

Ako imate dovoljno novca, zaista možete biti građanin sveta.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

18:00

Pasoše ovih država potpuno legalno možete kupiti
Pasoš SAD / thinkstock

“Mnogim bogatim ljudima je jako važno da imaju dva ili tri pasoša kako bi imali veću slobodu“, kaže savetnik Nuri Kac, za „Biznis insajder“. – “Za neke je to statusni simbol, kao što je kupovina automobila.“

Kupovina drugog (ili čak trećeg) pasoša je rastući trend među bogatašima. Ali to nije opcija koja je dostupna svima.

U pitanju je „državljanstvo u zamenu za investiciju“ ili CIP i dozvoljeno je u velikom broju zemalja širom sveta.

Dok neki mogu koristiti taj drugi pasoš za putovanje do odredišta na koja s prvim ne mogu da putuju, mnogi koriste dokumentaciju za kupovinu stanova u zemljama u kojima su porezi niži. Priznaćete, sasvim pametna investicija – državljanstvo se ne može oduzeti, osim ako dotično lice ne počini neki ozbiljan prekršaj.

Zemlje koje su uključene u ovakvu vrstu programa žele da regrutuju bogate strane investitore kako bi podstakli lokalnu ekonomiju. Tako pasoš može koštati od 3,000 dolara godišnje na Tajlandu do investicije od milion dolara u američko preduzetništvo. U karipskim zemljama kao što je Antigva, Sent Kits i Nevis ili Sveta Lucija pasoš će vas koštati između 100 i 150 hiljada dolara. Velika Britanija, s druge strane, traži da podnosilac zahteva mora živeti u zemlji nekoliko godina pre podnošenja predloga za kupovinu pasoša u zamenu za investiciju. Malta, koja je članica Evropske unije, traži milion evra za pasoš koji vam kasnije otvara mnoga vrata u svetu.

Mnogo zemalja nudi ovakve vrste programa, a da biste pronašli više informacija o tome kako možete investirati za državljanstvo u zamenu posetite zvaničan sajt zemlje koja vas interesuje i u pretrazi kucajte “CIP“, odnosno „Citizenship by investment“ kako biste videli uslove.

Jedno je svima zajedničko, a to je da treba da platite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: