Prirodni fenomen koji mnogi nisu znali da objasne sve dok nisu zaronili

Plava pećina nalazi se na obali Kaprija na jugu Italije, a prolazeći kroz maleni prolaz ulazite u mrkli mrak u kojem je voda tirkiznoplava! Pitate se kako je to moguće?

Izvor: B92

Petak, 28.12.2018.

12:40

Prirodni fenomen koji mnogi nisu znali da objasne sve dok nisu zaronili
Plava peæina / thinkstock

Pećina je duga 60, a široka 25 metara, dok je ulaz tek dva metra širine dovoljan da prođe jedan čamac i to ako legnete.

Plava pećina u Italiji je jedna od nekoliko u svetu koja je preplavljena sjajnom plavom, odnosno smaragdnom svetlošću. Kvalitet i prirodu boje u svakoj od njih određuju jedinstvena kombinacija dubine i širine luka, jasnoće vode i izvora svetlosti.
Plava peæina / thinkstock
U slučaju italijanske Plave pećine svetlost dolazi iz dva izvora: uskog lučnog ulaza i deset puta većeg otvora koji se nalazi neposredno ispod njega, odvojenog pojasom stene između jednog i dva metra. Budući da dalje od površine prolazi mnogo manje svetlosti, dubina i širina donjeg otvora dozvoljavaju da on bude primarni izvor iluminacije pećine.

Kako svetlost kroz vodu prolazi u pećinu, crvene refleksije se reflektuju tako da samo plava boja dospeva do pećine i tako stvara ovaj magični prizor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: