Države širom sveta u kojima ulice i trgovi još nose ime Josipa Broza Tita

Tokom vladavine Josipa Broza Tita, ali i u godinama koje su usledile nakon njegove smrti 1980. godine na desetine ulica i trgova u gradovima bivše Jugoslavije nosi njegovo ime. Ipak, postoji nekoliko dalekih zemalja u kojima Titovo ime i dalje krasi neke od važnih lokaliteta.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

15:15

Države širom sveta u kojima ulice i trgovi još nose ime Josipa Broza Tita
foto: getty

U Italiji postoji ukupno šest ulica širom zemlje koje i dalje nose naziv „via Josip Broz Tito“, odnosno „via Maresciallo Tito“, a nalaze se u Kampanji, Nuoru, Palma di Montekjaru, Parmi, Kvatro Katelji i Ređi Emiliji.

Zahvaljujući velikom prijateljstvu s alžirskim narodom u gradu Bab Ezuar i dalje postoji park koji nosi Titovo ime, dok u Kairu ulicu koja se nalazi nedaleko od aerodroma takođe krasi ime bivšeg jugoslovenskog lidera.

Nisu to jedini afrički gradovi u kojima se i dalje nalazi njegovo ime. Naime, u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi jedna od ulica u centru grada se zove Josip Broz Tito, a u Tunisu, tačnije u Susu čitava avenija, kao i u Akri, prestonici Gane. U nigerijskom gradu Abudži, kao i u Angori dve ulice i dalje nose Titovo ime.

U Južnoj Americi, odnosno u brazilskom gradu Sao Paulu još jedna avenija nosi Titovo ime, na Kipru čak dve ulice u gradovima Limasol i Dali.

Kada je Azija u pitanju, u Moskvi ceo jedan trg nosi Titovo ime, a nalazi se tačno iznad stanice metroa Profsoyuznaya, ali postoji i jedan grad Titov u ruskoj oblasti Rostov.

U Kazahstanu takođe jedan grad nosi ime Titova, a u Indiji dve ulice u Nju Delhiju i Džodpuru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: