Broj turista na kruzerima mogao bi i da se udvostruči

U Beogradu je danas održana Međunarodna konferencija o Dunavu i turizmu "Beograd - tradicija sa vizijom", na kojoj su predstavljeni potencijali i značaj nautičkog turizma i Dunava u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.12.2018.

14:00

Broj turista na kruzerima mogao bi i da se udvostruči
foto: thinkstock

U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) kažu da broj turista u Srbiji iz godine u godinu generalno raste, kao i broj gostiju koji dolaze rečnim kruzerima, te veruju da postoji mnogo prostora da se njihov broj još poveća, ako ne i udvostruči.

Prema podacima TOS-a, 2017. godine 531 rečni kruzer sa ukupno oko 70.000 turista došao je u Srbiju i pristao u Beogradu, dok je 2016. bilo oko 65.000 turista koji su došli kruzerima.

Direktorka TOS-a Marija Labović kaže za Tanjug da je 23. konferencija o Dunavu i turizmu okupila predstavnike kompanija rečnih kruzera poput A-Rose, Viking cruises, Rius Cruises, Crystal River Cruises, ali i ostalih pružalaca usluga duž celog toka Dunava, koji od Švarcvalda u Nemačkoj, gde izvire, pa do Crnog mora iznosi 2.850 kilometra.

Navela je da se konferencija vezana za rečne kruzere prvi put posle deset godina održava u Beogradu

"Veliko nam je zadovoljstvo što se konferencija održava u Beogradu, jer smo u takmičenju za to gde će biti održana pobedili Bazel. To pokazuje koliko su učesnici zainteresovani upravo za Dunav u Srbiji i za Beograd", rekla je Labovićeva.

Kako je navela, učesnici konferencije su donosioci odluka u kompanijama rečnih kruzera, te je to dobra prilika da srpska privreda i generalno Srbija predstave ponudu Dunava i podstaknu predstavnike kompanija da veći broj brodova s većim brojem turista dolazi u Srbiju i da se gosti duže u njoj zadržavaju.

"To je upravo ono što mi prepoznajemo kao glavnu priliku ove konferencije, da im pokažemo i dokažemo da je Dunav u Srbiji izuzetno bogat, da ima puno toga da ponudi u svakom smislu, od siti brejk obilazaka, obilazaka velikog broja arheoloških nalazišta, kulturno-istorijskih mesta, do vinskih tura", rekla je Marija Labović.

Istakla je neverovatne prirodne lepote Dunava u Srbiji i navela da duž 588 kilometara svog toka kroz Srbiju ima mesta gde je Dunav i najdublji, i najširi i najuži.

"Đerdapska klisura je poseban doživljaj za turiste koji dolaze kruzerima. Želimo da iskoristimo ovu priliku da u narednom periodu imamo mnogo veći broj onih koji će kruzerima dolaziti u Srbiju", kaže Labovićeva.

Konferencija pod sloganom "Beograd - tradicija s vizijom" otvara veću mogućnost srpskoj privredi za saradnju s potencijalnim partnerima, a kroz predavanja i radionice prisutni su imali priliku da se upoznaju s ponudom na Dunavu u Srbiji.

U TOS-u navode da turizam u funkciji promocije Dunava čini značajnu platformu za zajedničku promociju i ostvarenje krajnjeg cilja, koji se sastoji u dovođenju što većeg broja turista i ostvarenja većeg prihoda od turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: