AirBnb zabranio izdavanje kuća na ukradenoj palestinskoj zemlji

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) danas je kao pozitivnu ocenila odluku Er-bi-en-bija (Airbnb) da prestane da objavljuje listu kuća za izdavanje turistima u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, dodavši da bi druge turističke kompanije trebalo da slede taj primer.

Izvor: Beta

Utorak, 20.11.2018.

14:00

AirBnb zabranio izdavanje kuća na ukradenoj palestinskoj zemlji
Jerusalim / thinkstock

U izveštaju na 65 strana HRW i izraelske nevladine organizacije Kerem Navot "Krevet i doručak u ukradenoj zemlji" se navodi status zemljšta na kome su nekretnine za izdavanje izgrađene. Navodi se i da je uz Airbnb i Booking.com doprinosio ekonomiji naselja uz ozbiljno kršenje prava.

Izraelci i stranci mogu da iznajmljuju kuće u jevrejskim naseljima ali to nije dozvoljeno nosiocima palestinske lične karte, što je jedini primer u svetu u kome Airbnb nema izbora već je diskriminisao goste na nacionalnoj ili etničkoj osnovi.

Direktor za ljudska prava u HRW Arvind Ganesan je ocenio da je Airbnb svojim potezom zauzeo stav protiv diskriminacije i krađe zemlje. On je dodao da nastavak poslovnih aktivnosti drugih kompanija doprinosi učvršćivanju diskriminatorskog režima na Zapadnoj obali.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, kada je okupiran i istočni Jerusalim i pojas Gaze.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali su nelegalna po međunarodnom pravu i međunarodna zajednica ih smatra jednom od glavnih prepreka za mir između Izraelaca i Palestinaca, što izraelska vlada poriče.

Odluka buking platforme Airbnb objavljena sinoć da neće više nuditi stanove za iznajmljvanje u jevrejskim naseljima izazvala je gnev u Izraelu.

Na spisku Airbnb bilo je 139 kuća koje su nuđene u jevrejskim naseljima od marta do jula i još 26 na listi Booking.com. Sedamnaest tih kuća je izgrađeno na zemlji za koju su izraelske vlasti priznale da je pripadala Palestincima pre nego što je oduzeta.

Izraelski ministar turizma Jair Levin je odluku Airbnb označio licemernom najavivši da će se žaliti, preneo je Frans pres.

U jevrejskim naseljima živi oko 430.000 jevrejskih naseljenika među 2,5 miliona Palestinaca. Oko 200.000 Izraelaca živi u okupiranom i anektiranom istočnom Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: