Grčka ostrva na koja nećemo zadugo moći da kročimo

Kada je pastir, inače jedini stanovnik ostrva Despotiko, primetio vizantijski novčić na kojem je ležala njegova koza 2010. godine, bilo je kao da je pronašao zakopano blago na mapi. A novčić je bio tek početak.

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

15:00

Grčka ostrva na koja nećemo zadugo moći da kročimo
Delos / thinkstock

Antička grčka luka Delos koju štite okolna ostrva grčkih Kiklada smatra se mestom rođenja Apolona i Artemide. Zbog svog geografskog položaja luka je bilo izuzetno značajna nalazeći se na tačno pola puta od Atine do Krita, pa je tako Delos bio obavezna stanica svih mornara i vernika koji su želeli da odaju počast Apolonu i obiđu njegov hram.

Južno od Delosa nalazi se Paros. Njegov skoro providni, snežno beli mermer dobio je titulu najlepšeg u Kikladima od grčkog istoričara Epiforosa.

Arheolozi procenjuju da je skoro 80 odsto grčkih antikviteta upravo nastalo od mermera sa Parosa. Isti mermer je i onaj od kojeg su izrađene statue na Delosu.
Nenaseljeni Despotiko / thinkstock
Na susednom, skoro nenaseljenom Despotiku, arheolozi su nedavno otkrili još jedan od najvećih grčkih svetih spomenika. Kada bi se mornari bezbedno vratili sa mora, građani Parosa bi gradili male kapelice od mermera i ostavljali male poklone namenjene bogovima u njima, obično med i vino.

“Kapele su bile jako važne za kapetane i mornare pošto su njihovi hramovi služili kao svetionici za komercijalne brodove“, objasnila je za „Nacionalnu geografiju“ vodič sa Parosa Kristina Fokijanu. – “Despotiko je bio drugo najveće svetilište u Kikladima posle Delosa.“

Da, Despotiko je definitivno bio veoma važno svetilište, što zbog svoje moći, što zbog svog arheološkog bogatstva. Nakon što je pastir s početka teksta otkrio vizantijski novčić, arheolozi su pronašli više od 6.000 arhitektonskih predmeta samo u jednom zidu. Pastir nije znao da je njegova štala zapravo izgrađena na ostacima antičkih ruševina.

.
Delos / thinkstock
Dr Janis Kurajos pronašao je 85 delova statua i više od 200 keramičkih komada na kojima je pisalo „Apolon“. Da bi otkrili nešto mnogo značajnije trebalo je više da kopaju. Arheolozi su tom prilikom otkrili sedam, skoro četiri metara visokih, mermernih stubova izrađenih od mermera sa Parosa koji su bili osnove jednog od 22 hrama posvećenih Apolonu širom Kiklada.

Stanovnici Parosa su vladali ovim svetilištem sredinom šestog veka pre nove ere pre nego što su izgradili sopstveni hram u Despotiku za koji se veruje da je i veći od ovog u Delosu.

Dr Kurajos i njegov tim trenutno se bave rekonstrukcijom svetilišta, pa donose mermer sa Naksosa na trajektima, pošto je njegova eksploatacija na Parosu zabranjena

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: