Možda nemamo more, ali imamo nešto što jako privlači strance

Bliži se zimska sezona u ski-centrima na Kopaoniku, Staroj planini i Torniku na Zlatiboru. Iz Skijališta Srbije za “92 putovanja” navode da spremno dočekuju ski-sezonu, ali i da se uvode neke novine.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

16:45

Možda nemamo more, ali imamo nešto što jako privlači strance
Ski-pass / Kopaonik / thinkstock

Naime, gradi se garaža na Kopaoniku koja će u najvećoj meri rešiti problem parkiranja koji muči ovaj ski-centar već godinama unazad. Garaža koja će imati više od 300 mesta biće završena do početka sledeće ski-sezone. Ski-lift koji je nekada bio na lokaciji Ledenice, premešten je u vikend-naselje Treska, a uz njega je napravljena i nova ski-staza. Premeštanje ovog ski-lifta će znatno poboljšati vezu vikend-naselja sa skijalištem, a samim tim i rasteretiti parking i eventualne gužve u centru.

Nove staze na Kopaoniku

Takođe, skijašku sezonu Kopaonik dočekuje sa dve nove staze na lokaciji Gvozdac, dužine od 2 kilometra, a pored njih nas uskoro očekuju i nove staze na lokaciji Krčmar, Pančić i Duboka. Izgradnjom duplog ski-lifta na Marinim vodama povećava se kapacitet prevoza skijaša na ovoj lokaciji i samim tim smanjuju se gužve na ovim stazama. Noćno skijanje se pokazalo kao veoma popularno, pa će ski-centar Kopaonik imati još jednu noćnu stazu i to na Pančiću. I to nije sve što se nudi turistima: prvi i jedini u regionu Kopaonik ima taksi tabač, koji će služiti za vožnju i prevoz skijaša po planini.

“Skijališta Srbije su za ovu zimsku sezonu opremila ski-centar Kopaonik sistemom elektročitača, koji će bezbednost skijaša i bordera podići na viši nivo. Uz pomoć elektročitača, a kroz praćenje lokacije skijaša, nadležne službe će moći brže da reaguju ukoliko je nekome potrebno ukazati pomoć. Skijaši i borderi će pomoću ovih sistema moći da, ukoliko dođe do nezgode, upute poziv za pomoć. Ova usluga će biti od izuzetne važnosti prvenstveno za bezbednost dece, starijih osoba kao i onih koji tek uče da skijaju. Elektročitače će ova grupa korisnika moći da uzme na korišćenje tokom skijanja na prodajnom mestu u Upravnoj zgradi”, kažu nam iz Skjališta Srbije.
Stara Planina / thinsktock
Sezona zvanično počinje u decembru

Završeni su i radovi na remontu ski-instalacija i specijalne mehanizacije i izvršeno je testiranje sistema za veštačko osnežavanje. Da bi sistem počeo sa radom i proizvodnjom snega neophodno je da temperatura bude niža od minus tri stepena.

“Čim se stvore neophodni uslovi, počinjemo sa pripremom skijališta. Ove godine, zbog velikog interesovanja, ski-opening na Kopaoniku će se održati tokom dva vikenda, od 6. do 9. decembra i od 13. do 16. decembra. Otvaranje sezone na Staroj planini i Torniku planirano je u periodu od 20. do 23. decembra. Ukoliko vremenske prilike dozvole, ski-centri će biti pušteni u rad i pre ovih manifestacija.“

Sve više turista na srpskim planinama

Zanimljivo je da iz godne u godinu raste broj turista na srpskim planinama, a to se najbolje vidi prema broju prodatih ski-pasova. Prethodne sezone samo za ski-centar Kopaonik prodato je oko 315.000 ski-pasova. Sve je više gostiju iz Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i iz bivših jugoslovenskih republika.

„Ski-centri u Srbiji po uređenosti, opremljenosti i modernoj infrastruktri apsolutno pariraju evropskim ski-centrima, s tim što su i dalje ubedljivo najpristupačniji u cenovnom rangu kada govorimo o ski-karti“, zaključuje se u saopštenju za 92 putovanja.

Učestvujte u našoj anketi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: