Još niste posetili Krit? Pet razloga da to učinite što pre

Čuli ste priče o Grčkoj, ali ste sigurno čuli priče i o Kritu. Da, jeste to ista država, ali Krit je previše drugačiji od ostatka zemlje da bi se nazivao naprosto ostrvom. Ukoliko do sada niste obišli Krit, pročitajte šta vas tamo očekuje i zašto bi obavezno trebalo to da učinite već sledećeg leta.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

11:37

Još niste posetili Krit? Pet razloga da to učinite što pre
Elafonisi / thinkstock

Ima nešto za svakoga

Hanja / thinkstock
Kritom dominiraju visoke planine, koje se graniče sa zalivima i plažama, što ovo ostrvo čini pravim primerkom divlje prirode. Severna obala ostrva je najkomercijalnija, samim tim što se na njoj nalaze četiri najveća grada: Agios Nikolaos, Retimno, Hanja i Iraklion (najveći grad), pa nemojte sumnjati da ima sadržaja i za one koje vole šoping, ili kulturu, ili jednostavno druženje sa ljudima.

Središte ostrva dom je kombinacije divljih, visokih, maestralnih planina koje su idealne za hajking, penjanje, ali i ekskurzije, dok je južna strana mirna i idealna za one koji dane na odmoru vole da provode na plaži uz knjigu. Čitavo ostrvo obiluje ogromnim brojem plaža, arheološkim nalazištima i drugim atrakcijama. Ipak, imajte na umu da je jedan odlazak na Krit nedovoljan da obiđete celo ostrvo, koje ima preko 300 kilometara.

Vreme je savršeno

Plaža Krisi / thinkstock
Leti su temperature na Kritu uvek visoke, s prosekom od 29 stepeni i ne niže od 18 stepeni. Ljubitelji vitamina D neka se upute na južnu stranu ostrva, gde zbog vrelih vetrova iz Sahare temperatura može da dosegne i 40 stepeni.

Vaše dete će obožavati Krit

Ovo je ostrvo u koje će se vaša deca zaljubiti, jer će osetiti pravi duh avanture. Pećine i bazeni u stenama biće im idealno mesto za istraživanje. Ako ste porodica koja voli aktivni odmor, na Kritu ćete imati pune ruke posla – jahanje, planinarenje, jedrenje, odlazak u Nacionalni istorijski muzej u Iraklionu, akva-park u Hersonisosu, a obavezno isplanirajte i posetu Kretakvarijumu u Gurnesu.

Noćni život na visokom nivou

Osim što je porodična destinacija, Krit je toliko veliki da se vraćamo na rečenicu s početka teksta da ima za svakog ponešto. Još je zanimljivije da ga bije reputacija ostrva sa najboljim noćnim provodom u Grčkoj, pa sami Grci rado svraćaju za vikend baš ovde da bi se provodili. Od moderne muzike i poznatih di-džejeva, ljubitelji mirnijeg provoda naći će bar Fagoto, u kojem se svira džez i bluz još od sedamdesetih godina. Naravno, tu su i nezaobilazne taverne u kojima se svira tradicionalna kritska muzika.

Neke od najlepših plaža na svetu su baš ovde

Balos / thinkstock
Štaviše, toliko ih ima da će vam i deset dana biti malo. Za Paleohoru se navodi da je najlepša plaža na jugozapadnoj strani, a zbog plitkog mora najbolja je za decu. Nikako ne propustite Elafonisi – nacionalnu lepotu, ali i Balos, koji je gotovo na svim razglednicama sa Krita. Više o plažama na Kritu možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: