Biser Peloponeza: Grčki grad u koji ćete se uvek rado vraćati

Šetnje, umetnost, romantika i sjajna hrana popuniće vam kao od šale samo nekoliko dana u prelepom Nafpliju, biseru Peloponeza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

16:45

Biser Peloponeza: Grčki grad u koji ćete se uvek rado vraćati
Pogled sa Akronafpliona / thinkstock

Teško da postoji još jedan grčki grad koji će vas na isti način uvesti u novu sezonu (osim možda Kalamate). A istina je da u roku od najviše dva sata od Atine stižete u grad u koji ćete se zasigurno vraćati svaki sledeći put. U kaldrmisanim ulicama istorijskog centra uvek je gužva, prodavnice izbacuju svoje proizvode na ulicu, a sve to krase preslatke bašte taverni i kafića. I uvek će tako izgledati, identično kao poslednji put kada ste ga ostavili.

I u Grčkoj Nafplio bije glas da je idealan grad za zaljubljene. Jer, nekom ko je zaljubljen samo još Naflio nedostaje da ispuni scenografiju u znaku ljubavi koja se u vazduhu oseća. Tamo je baš svaki vikend kao Dan zaljubljenih.
Tvrðava Burtzi nalazi se na ostrvu prekoputa grada / thiknstock
Romantika se, pak, gubi tamo gde počinje priča o ovom gradu. A istorija moderne grčke države upravo počinje u Nafpliju. Intrige i politički interesi nastajali su upravo u unutrašnjosti njegovih zgrada među kojima su zgrada pozorišta Trijanon, Arheološki muzej, Parlament (koji je nekada bio džamija) i turski hamam na trgu Sintagma. Ništa manje važan nije ni trg Tri admirala, gde su Gradska kuća iz 1837. godine, palata Jozefa Armansprega i Vojni muzej. Nafplio ima čak tri tvrđave – Akronafplion iz 4. veka p.n.e., Burtzi koju su podigli Mlečani 1473. godine i Palamidi iz 1711. godine koju su podigli Venecijanci.
Ulice Nafplija / thinkstock
Venecijanski šarm i neoklasične zgrade sa živopisnim balkonima oduševiće vas, a možda više i informacija da u Nafpliju možete i letovati budući da se u njemu nalaze dve plaže Arvantija (u gradu) i Karatona (2km od grada). Ako baš ne želite da budete smešteni u gradu, ali želite da ste nadomak njega, onda apartman potražite u mestu Tolo, koje se nalazi na šest kilometara od grada i krasi ga predivna dugačka peščana plaža.

Nafplio je idealno posetiti baš ovih dana, kada možete uživati u pravom jesenjem city-breaku. Nafplio je takođe idealno posetiti i krajem februara kada se održava grčki praznik Apokries (karneval pod maskama) kada je grad pun turista iz čitavog sveta. Nafplio je takođe idealno posetiti i tokom leta, kada su vam neke od najlepših plaža na Peloponezu nadohvat ruke. Ma, Nafplio je idealan u svako doba godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: