Milion Srba letuje u Grčkoj, a koliko Grka dolazi u Srbiju?

Prvi grčko-srpski turistički forum održaće se 9. novembra u Solunu u okviru Sajma turizma "Filoksenija", najavila je danas Grčko-srpska privredna komora.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.10.2018.

15:00

Milion Srba letuje u Grčkoj, a koliko Grka dolazi u Srbiju?
foto: thinkstock

Ambasador Grčke u Srbiji Ilijas Ilijadis rekao je na konferenciji za novinare da je cilj tog foruma da turisti iz Srbije posećuju Grčku tokom cele godine, a ne samo u vreme letnjih odmora, kao i da grčki turisti pored prestonice upoznaju i druge gradove Srbije.

"Analize pokazuju da mali broj Grka obilazi znamenitosti cele Srbije i zato želimo da im pokažemo specifične oblike srpskog turizma, mesta poput manastira Dečani i Kovilj koje treba da posete", kazao je Ilijadis i pozvao turističke organizacije iz Srbije da učestvuju na prvom grčko-srpskom turističkom forumu.

On je rekao da je taj forum prilika da kompanije iz dveju zemalja koje se bave turizmom razmene iskustva jer je "turizam značajna spona dva naroda i njihove ekonomske saradnje".

Predsednik Grčko-srpske privredne komore Kostas Georgakis kazao je da Srbiju godišnje poseti oko 65.000 grčkih turista i da taj broj treba da bude veći.

"Grčka nije samo sunce i more. Postoji značajan deo grčke i srpske istorije čija obeležja i spomenike Srbi treba da posete kada borave u Grčkoj. Pored toga, želimo i da proširimo vidike grčkih turističkih kompanija kako bi počele da posluju u Srbiji", rekao je on.
Solun / thinkstock
Po njegovim rečima, činjenica da je Srbija zanimljiva i lepa destinacija privlači grčke organizacije u turizmu.

"Učestvovanje na turističkom forumu u Tesalonikiju (Solun) do sada je potvrdilo oko 180 kompanija iz Grčke, ali očekujemo da će biti oko 300 takvih institucija", kazao je Georgakis.

Dodao je da će turističke organizacije iz Srbije moći da učestvuju na direktnim sastancima na kojima će popisati nove sporazume i razgovarati o tome kako da se reše problemi koji utiču na turistički sektor.

"Srpski učesnici dobijaju i štand na sajmu 'Filoksenija' na kom mogu da predstave svoje potencijale u turizmu", rekao je Georgakos.

Član upravnog odbora Grčko-srpske privredne komore Milivoje Miletić kazao je da je turizam deo srpske privrede koji može da unapredi ekonomski razvoj i potencijale zemlje.

"Prijateljski politički odnosi između Srbije i Grčke i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu koja Srbija sprovodi otvaraju mogućnosti za ostvarenje ekonomskih i turističkih potencijala", rekao je Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: