Evo u kojoj delatnosti bivša Jugoslavija mora i dalje da opstane

Da bi ovaj deo Evrope bio atraktivniji i turistima sa prekomorskih tržišta, jedan od načina da se njihov dolazak podstakne je formiranje zajedničkog turističkog proizvoda, jer je ono što zemlje u regionu imaju da ponude jače od ponude jedne zemlje, smatraju predstavnici turističkih organizacija i udruženja iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH.

Izvor: B92

Utorak, 09.10.2018.

11:25

Evo u kojoj delatnosti bivša Jugoslavija mora i dalje da opstane
Ljubljana / thinkstock

Kako kažu, turizam ne poznaje granice, a osim toga što imamo sličnu kulturu, jezik, gostima sa stranih tržišta nudimo i tradicionalno gostoprimstvo, prirodne atrakcije, dobru hranu...

Predsednica Udruženja za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica kaže da je prošla godina bila rekordna za hrvatski turizam.

Kako navodi, ipak, pokazalo se da više ne može biti samo "destinacija mora i sunca", već i da bi trebalo raditi na tome da turisti dolaze i zbog drugih motiva.

"Moramo raditi na smanjenju senzonalnosti, što znači da bi bilo dobro da turisti dolaze i zbog drugih motiva nezavisno od toga koje je doba godine i da li je u pitanju zdravstveni turizam, venčanje, gastronomija..", istakla je Katica u razgovoru sa novinarima na marginama konferencije „Pretvorimo region u atraktivnu turisticki destinaciju" u organizaciji Belgrade In Your Pocket.

Povod konferencije bilo je nedavno objavljivanje istoimenog internacionalnog vodiča.

Kako kaže, pomaci u turizmu u Hrvatskoj su veliki i sve je više kvalitetnih objekata u ruralnim područjima.

Takvi objekti su kvalitetno sagrađeni, prate tradiciju, imaju dobru hranu, i prilagođeni su savremenim turistima...

Ona je navela primer konavli kod Dubrovnika, koje "ne poznaju sezonu", i gde sad turisti dolaze ciljano, a ranije je bio slučaj da u konavle dolaze usput kada posete Dubrovnik.

U konavlama imaju sadržaje kao što su muzeji, gastronomija, mogu učestvovati u kulinarskim radionicama...

Ono što bi prema njenim rečima moglo da se iskoristi je tema kulturnih ruta koja bi mogla da utiče na povezivanje regiona kada je turizam u pitanju.

"Mnogo toga može povezati ovaj region, činjenica je da turzam ne poznaje granice", rekla je Katica ističići da bi bilo dobro zajedničko predstavljanje zemalja u okruženju na velikim tržistima.

Martin Bratanič, direktor Razvojne agencije Posavje iz Slovenije takođe se založio za povezivanje u regionu.

"Govorimo sličan jezik, imamo slične kulture i treba tražiti nova povezivanje i nova stara partnerstva", rekao je on.

Kako kaže, Sloveniju posećuju najviše turisti iz Nemačke, Austrije, Francuske, zemalja Beneluksa, Englezi, Skandinavci...

"Ima i Amerikanaca, a možda im je zanimljivo to da je prva dama Amerike baš iz Slovenije", šaljivo kaže Bratanič.
Dubrovnik / thinkstock
Boro Marić iz Udruženja za podršku održivom razvoju Greenways iz Banjaluke kaže da odavno turistička destinacija nije samo Jahorina i da se pokazalo da cela Bosna može biti interesantna turistima.

Poseban akcenat u poslednje vreme je na ruralnom turizmu, ističe.

"Bosna se dosta otvorila, vidi se pomak u broju turista koji posećuju kako prirodne atrakcije, penjališta, izvore reka, a dolaze često i kamperi sa šatorima koji žele da budu smešteni u selima", kaže Marić.

Ono što svakako privlači turiste su i gostoljubivost, uslužnost, dobra hrana...
Beograd / thinkstock
Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović rekao je na konferenciji u Beogradu da je regionalno povezivanje neophodno da kako bi, posebno na prekomorskim tržistima, mogli nastupiti zajedno.

"Mislim da povezivanje donosi svima koristi. Turizam nije zero game i kada govorimo o ovom delu koji se odnosi na ekonomiju i privredu, regionalno povezivanje je upravo ono što je neophodno kako bismo posebno na tim velikim prekomorskim tržištima mogli da nastupimo zajedno", kaže Popović.

Navodi da gledajući iz Kine, Amerike naš region izgleda kao jedna mala uličica.

"Ko će preći 10.000 kilometara ili 7.500 hiljada milja i odsesti samo u Beogradu, koliko god ja mislio da je Beograd lep i da u njemu vredi provesti citav život a ne samo nekoliko dana. Zato je važno povezivanje kako bi smo bili atraktivni turistima sa ovih tržišta", kaže Popović.

Sekretarka Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković smatra da turistima imamo šta da ponudimo- od gastronomske ponude do prirodnih lepota, različitih manifestacija, drugih sadržaja..

"Ako nastupamo na tržistima kao što su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Amerika onda moramo imati usklađene vizne režime i da regionalne proizvode ponudimo zajedno", rekla je ona.

Takođe je navela da je važno i da politika cena bude usklađena u svim zemljama u regionu.
Mostar / thinkstock
Povod za skup "„Pretvorimo region u atraktivnu turisticki destinaciju" bio je nedavno objavljivanje internacionalnog vodiča Belgrade In Your Pocket.

Direktor In Your Pocket Serbia Antoanela Petrović je otvarajuci skup naglasila da je njenom timu izuzetno drago što je i Beograd uvršten u mapu vodiča kao grad koji već godinama važi za novu, atraktivnu turističku destinaciju.

Petrović je dodala da je vodic Belgrade In your pocket u formi džepne mape i brošure štampan u tiražu od po 20.000 primeraka i postavljen na više od 170 frekventnih lokacija koje turisti često posećuju u Beogradu.

Osim u štampanim izdanjima mnogo više informacija se nalazi na veb strani koju godišnje poseti preko 19 miliona putnika širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: