Nisu Emirati samo Dubai i Abu Dabi: Manje poznate destinacije u UAE

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed dogovorili su juče ukidanje viza građanima Srbije koji putuju u UAE. S obzirom na to da će sada sigurno veći broj srpskih turista posetiti Ujedinjene Arapske Emirate, pročitajte sve lepote ove zemlje koje bi trebalo da vidite ako se nađete u njoj.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

14:00

Nisu Emirati samo Dubai i Abu Dabi: Manje poznate destinacije u UAE
Dubai / thinkstock

Kada govorimo o Ujedinjenim Arapskim Emiratima uglavnom govorimo o Dubaiju i Abu Dabiju koji su među turistima najpopularniji. Raskoš i sigurnost koji u ovoj zemlji vladaju privlače sve više turista iz čitavog sveta, a idealan spoj tradicionalnih vrednosti i fascinantne moderne arhitekture čini Emirate poželjnom destinacijom.

Iako se graniče sa Saudijskom Arabijom na zapadu i sa Omanom istoku, mentalitet naroda UAE je veoma drugačiji i otvoreniji ka zapadu, pa se upravo ova zemlja smatra zlatnom sponom između istoka i zapada. Ujedinjene Arapske Emirate čini sedam emirata: Abu Dabi, Ajman, Dubaji, Fužejra, Ras el Hajma, Šardža i Um el Kajven. Svi su smešteni na jugoistočnoj obali zaliva, osim Fudžeraha koji izlazi na more na obali Omanskog zaliva.

Zanimljivo je da veći deo zemlje čini Peščana pustinja sa planinama na severoistoku čiji je najviši vrh Jibir (1.527m). Duž obale se protežu slane ravnice pod imenom sabka, a u oazama severoistočnih emirata rastu urme, dok je vegetacija stacionirana uglavnom u okolini velikih gradova kako bi se lakše održavala.

UAE imaju 6,5 miliona stanovika, od kojih je samo 25 odsto državljana dok su ostatak strani radnici privučeni naftnim bogatstvom.

Znamenitosti koje morate videti u UAE:

Hadžar planine / thinkstock
  • Abu Dabi, glavni grad Emirata i najmnogoljudniji grad, poznatiji kao Menhentn Bliskog Istoka. Obiđite luku Džebel Ali, provozajte se pustinjskim krajolikom, divite se palati Al Husn iz 1793. godine, obiđite džamiju šejka Zajeda, kao i gradskim pijacama i modernoj arhitekturi.
  • Dubai nije samo metropola u kojoj se sve vrti oko novca i provda. Na primer, Muzej Dubaija smešten je u 150 godina starom utvrđenju Al Fahidi gde se možete upoznati sa razvojem trgovine i raznih drevnih zanata. U delu grada Dira možete videti moderne oblakodere, ali i živopisne bazare (sukove) gde ćete naći po veoma povoljnim cenama začine i zlato. Tu je i najviša zgrada na svetu Dubai Tower.
Džebel Hafat / thinkstock
  • Ukoliko ste ljubitelj skijanja u blizini hotela Burdž al Arab nalazi se prvi zatvoreni skijaški centar u svetu, a kada završite sa skijanjem možete se provozati crvenim peščanim dinama u safari džipovima.
  • Dok ste u UAE posetite i jednu od najvećih turističkih atrakcija Al Džazira Par u Šardžahu. Park je izgrađen kao prostor za rekreaciju ne samo za lokalce već i turiste. Prostire se na površini od 411 hiljada metara kvadratnih i sastoji se od 21 parka i 12 vrtova. Idealno mesto za dan sa porodicom!
  • Vožnjom kroz pustinju stižete i do neverovatnih Hadžar planina koje predstavljaju pravo divlje srce Emirata. Krivudava vožnja serpentinama sa neverovatnim pejzažom navodi vas i na nekoliko malih sela, a ljubitelji prirode će ovde imati štošta da rade.
  • U Šardži nalazi se i jedan od najvažnijih Muzeja umetnosti na svetu koji skladišti najrazličitije umetničke kolekcije u čitavoj državi. Osim dela arapskih umetnika tu se nalaze i važni komadi evropskih koji su bili specijalizovani za slikanje arapskog sveta.
Bastakia / thinkstock
  • A svi vi koji volite dobar pogled pravac u Džebel Hafet, savršeno za jednodnevni izlet iz Abu Dabija ili Al Aina. Drugi najviši vrh u UAE, a možda i najbolja panorama na pustinju u čitavoj državi.
  • Kvart Bastakia u Dubaiju je jedini deo starog Dubaija i ne smete ga propustiti. Pre nego što su oblakoderi zavladali gradom ovako je zapravo izgledao stari Dubaiju. Klasična arapska arhitektura sa nekoliko muzeja koji se sada nalaze u nekadašnjim kućama.
  • Samo na 35 kilometara severno od Fudžere nalazi se i najstarija džamija u UAE i jedno od istorijski najvažnijih mesta. Iako je skromna u proporcijama, a arheolozi su pronašli mnogo artefakata baš ovde i sklonili ih na sigurno. Zato je obilazak ove džamije idealan za sve ljubitelje istorije, posebno kada uočite kontrast između ove i džamije šejka Zajeda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: