Šta morate znati pre nego što prvi put otputujete sami?

U današnje vreme putovanja su najbolji način da učite o svetu u kome živimo. Kada putujete sami umnogome je drugačije nego kada imate društvo, ali to ne znači i manje zanimljivo. U našem vodiču pročitajte kako da putujete sami i šta sve morate da znate.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2018.

15:28

Šta morate znati pre nego što prvi put otputujete sami?
foto: thinkstock

Pre nego što krenete

foto: thinkstock
Ustanovite budžet

Uštedite novac pre puta i uvek imajte na umu cifru s kojom raspolažete. Nema ništa gore od zabrinutosti da li ste u dugu kada se vratite kući, pa se pobrinite da se vaš put isplati i da nećete morati da razmišljate o novcu kada se vratite.

Sredite dokumenta

Kupite putno osiguranje, čak iako mislite da vam neće biti potrebno. Raspitajte se koja vrsta osiguranja vam je potrebna za zemlju u koju putujete, ali imajte uvek i na umu koje troškove osiguranje ne pokriva. Proverite da li vaš pasoš važi i da li imate druga potrebna dokumenta za ulazak u zemlju.

Ne preterujte sa pakovanjem

Ne želite da se maltretirate sa preteškim koferom, posebno kada idete sami. S druge strane uračunajte da ćete doneti još prtljaga u vidu suvenira i poklona kući.

Proverite mobilni telefon

Konačno, pre nego što krenete na put, proverite na koji način ćete moći da budete u kontaktu sa porodicom i prijateljima. To može da znači da se raspitate o kvalitetu wi-fi konekcije, ali i popularnim roming paketima.

Kada stignete

foto: thinkstock
Pronađite idealan smeštaj

Po mogućstvu mesto na kojem ćete se družiti sa lokalcima. Zato su sobe ili stanovi iznajmljeni preko AirBnb-ja ili NextTrip-a savršena opcija kada sami putujete. Hosteli su takođe dobro mesto za solo putnike gde možete da upoznate ljude slične sebi. Takođe, postoji i aplikacija Meetup koja vam može pooći da pronađete događaje i aktivnosti u oblasti u kojoj odsedate, ali i nove ljude.

Naučite neku reč lokalnog jezika

Adaptirajte se okruženju i naučite bar osnovnu komunikaciju na lokalnom jeziku. Uložite mali napor pre puta i videćete da će vam se to višestruko isplatiti. Znati da se predstavite, pitate za pravac i kako da naručite piće pravi veliku razliku na putovanju.

Ispitajte mapu

Imajte na umu gde je kvart u kom odsedate, kao i mesta koja želite da posetite. Svesnost o tome gde se nalazite pomoći će vam da se ne izgubite. Takođe, nemojte da vas je sramota da pitate za pomoć. Dobro je imati uvid u to gde se nalazi lokalna policija, ali bolnica, kao i memorisane brojeve telefona ovih ustanova u svom mobilnom.

Dok ste u restoranu

Nemojte da se stidite odlaska u resotrane samo zato što ste sami. Jedite gde god poželite, pa vi ste na odmoru. Od najskupljih obroka do najluđih iskustava, toliko je super stvari širom sveta koje treba isprobati. Ako imate problem da sedite sami, onda se pridružite „community“ stolu za kojim ćete biti opušteniji, pa čak i upoznati nekog ko je solo baš kao i vi.
foto: thinkstock
Dok ste u obilascima

Orijentišite se. Imajte na umu gde želite da idete i kako ćete do tamo stići. Isplanirajte dane tako da se ne dosađujete i ne osećate usamljeno. Raspored zavisi isključivo od vas! Slikajte se! Važno je dokumentovati putovanje, a kada to učinite brzo ćete i zaboraviti da ste sami. Vaša porodica i prijatelji će želeti da vide kako ste se proveli, a slike su tu kao uspomene koje ostaju u narednim godinama.

Ako noću izlazite sami

Prvo proverite da li ste u sigurnom gradu. Pitajte osoblje hotela ili menadžera da li je kraj noću siguran za turiste. Proverite i na internetu! U barovima i restoranima pametno je da se odmah povežete sa osobljem. Neka znaju da ste tu sami i da niste iz grada. Mobilni telefon i novčanik neka uvek budu uz vas jer ako se nešto desi nećete imati prijatelje da vam pomognu u slučaju krađe, pa pazite i koliko pijete.

Takođe, pametno isplanirajte i prevoz. Znate kako ste došli, pa se tako i vratite. Ne ulazite u kola sa strancima, proverite da je taksi legitiman i da ćete znati da li idete u pravom pravcu.

Povratak kući

Čim se vratite kući, ponovo ćete biti spremni da putujete sami. Setite se svih pozitivnih strana putovanja – možete da idete gde hoćete, da jedete kad hoćete, sve zavisi od vašeg raspored. Možete i da spavate koliko hoćete. Zapamtite da možete da idete gde god poželite, a sve što vam je potrebno su pasoš i pozitivan stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: