Ukleta ostrva Magdalen na kojima se dogodilo skoro hiljadu brodoloma

U kanadskom zalivu Sen Loren nalaze se ostrva Magdalen, među najopasnijim za brodove.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

14:00

Ukleta ostrva Magdalen na kojima se dogodilo skoro hiljadu brodoloma
foto: thinkstock

Verovali ili ne, ovde se nasukalo između 500 i hiljadu brodova od 18. veka, a tokom samo jedne oluje potopljeno je 48 brodova.

Objašnjenje leži u vetrovima, magli i velikom broju stena, ali i malom broju svetionika zbog čega su moreplovci „naslepo“ upravljali brodovima. Čak se i brod tajkuna Aristotela Onazisa ovde nasukao 1963. godine.

Ostrva Magdalen se prostiru na oko 205 kvadratnih kilometara, a na njima živi nešto više od 12.000 stanovnika. Najzanimljivije je da su ti stanovnici uglavnom potomci preživelih iz nekadašnjih brodoloma. Čak i danas na nekim kućama možete pronaći daske sa brodova i drugi spaseni materijal brodova.
foto: thinkstock
Dok većina stanovnika govori francuski jezik, ima onih koji govore engleski i potiču iz Engleske, Škotske i Irske.

I danas se mogu videti ostaci potopljenih brodova u plitkim vodama arhipelaga, a zanimljivo je da potomci moreplovaca ne žele da napuste ostrva koja ponosno nazivaju svojim domom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: