Grčko ostrvo na kom se odmarala samo svetska aristokratija

Speces, aristrokratsko ostrvo Saronskog zaliva, nekada su zvali Pitijusa. Novo ime je dobilo zahvaljujući cveću i aromama koji se na njemu mogu osetiti.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

16:30

Grčko ostrvo na kom se odmarala samo svetska aristokratija
Ulice Specesa / thinkstock

Prekriveno borovima i grandioznom arhitekturom, Speces je ostrvo na kojem su se družile grčka i strana aristrokratija početkom 20. veka. Ostrvo je bilo rezervisano samo za aristokratiju, koja je ovde organizovala zajednička letovanja, večere i događaje na samo sat od Atine.
Plaže Specesa / thinkstock
Modernizovan, a podjednako luksuzan hotel Posejdon grand izgrađen 1912. godine i dalje odslikava duh te epohe.

Krenete li putem stare luke nailazite i na Muzej Laskarina Bubulina, ratnog heroja čija statua stoji ispred hotela, kao da i dalje očekuje neprijateljske brodove.

Ostrvo je nekada bilo i dom žestokih borbi pirata, ali je poznato i po svojim harizmaitčnim moreplovcima. Takođe, zvezde sa A-liste mogu se videti u tavernama na obali tokom čitavog leta, a kosmopolitski duh oseti se cele godine.
foto: thinkstock
Ostrvo je u isto vreme slikovito, elegantno, autentično i staromodno. Nije podleglo masovnom turizmu i modernizaciji. Od kaldrmisanih puteva sa lepim dizajnom mozaika stvorenim krajem osamdesetih, do kočija pod zvezdama i kristalnim vodama, Speces ima jedinstvenu privlačnost.

Kako iz Srbije?

Letom iz Beograda do Atine (povratna karta oko 200 evra), a zatim trajektom iz Pireja sat i 45 minuta (povratna karta 38 evra, bez automobila). Smeštaj na Specesu možete naći već po ceni od 60 evra po noćenju za dve osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: