Šta se dešava sa turističkim agencijama koje su prevarile građane?

Prevare srpskih turističkih agencija ovog leta uzburkale su širu javnost. Na hiljade putnika ostalo je je bez uplaćenih aranžmana i novca, i svi želimo da znamo kako će se ovome stati na kraj! Sve ovo je još važnije kada imamo informaciju da još 100.000 ljudi tek treba da ide na letovanje u septembru i oktobru.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

17:00

Šta se dešava sa turističkim agencijama koje su prevarile građane?
foto: thinkstock/ilustracija

Više hiljada turista oštećeno je ovog leta tako što je ostalo i bez letovanja i bez novca zbog prevare više turističkih agencija poput SAB, Jazz, B2R i Fly Fly travel. Dokle je turistička inspekcija stigla sa postupcima protiv agencija?

“Turistička inspekcija je završila svoj posao u slučaju sve četiri agencije. Prikupljanje dokumentacije je završeno još 24. avgusta, a trenutno se utvrđuju odštetni zahtevi pojedinačno. Putnici koji su tražili obeštećenje često zovu i pitaju koliko će to da traje. Moraju samo malo da budu strpljivi jer se svaki odštetni zahtev obrađuje pojedinačno“, kaže za „150 minuta“ Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra turizma i glavna turistička inspektorka.

Ona ističe da je slučaj Jazz travela predstavljao najlakšu situaciju zato što im je turistička inspekcija odmah oduzela licencu i pokrenula zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, pa sada i MUP i Upravna inspekcija rade svoj posao. Takođe, u pitanju je mali broj putnika koji je oštećen.

Inače, ovih dana su se pojavile spekulacije da su turisti koji su otputovali preko Euro Jeta morali dva puta da plate hotel.

“Do danas nemamo nijednu prijavu putnika koji su putovali preko ove agencije. Imali smo jednu sporadičnu prijavu koja se odnosi na nivo komfora. I mi naravno imamo neka saznanja o tome, ali relativno skoro smo bili u nadzoru i nismo našli nikakve nepravilnosti.“

Božić Trefaltova veruje da će novi zakon o turizmu, kojem su doprinele ovogodišnje situacije, uticati da već sledeće godine više ne bude sličnih problema.

“Istovremeno, niko ne može biti zaštićen od prevara, ni u ovoj delatnosti, pa ni u nekim drugi. Međutim, putnici pred polazak i zaključenje ugovora o putovanju moraju da se raspitaju o određenoj turističkoj agenciji. Takođe, tu je inspekcija, pa neka nas zovu“, zaključuje u razgovoru za TV Prva i dodaje da je novim zakonom predviđen i poseban sajt na kome će građani imati jasan uvid Turističke inspekcije u poslovanje svih agencija u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: