Pukla sezona u Španiji, a evo ko su glavni krivci za to...

Zbog ponovnog otvaranja severnoafričkih letovališta na tržištu, u Španiji je opao broj turista posle rekordnih pet godina za ovu mediteransku zemlju.

Izvor: B92

Subota, 11.08.2018.

15:50

Pukla sezona u Španiji, a evo ko su glavni krivci za to...
Cala Salada Bay, Ibica

Zanimljivo je da turizam predstavlja samo 11 odsto prihoda u zemlji, a s obzirom na to da je broj posetilaca prošle godine dostigao neverovatnih 82 miliona, Španija je bila druga najposećenija zemlja na svetu posle Francuske.

Naravno, u prethodnih pet godina i hoteli su znantno podigli cene i to za preko 21 odsto, ali s povratkom Turske, Tunisa i Egipta na tržište sa jeftinom ponudiom all-inclusive rizortova broj turista u Španiji se naglo smanjio.

Štaviše, Turci nude letovanje za 73 odsto jeftinije od onog na Balearskim ostrvima, pa tako od ove sezone i Španija cene vraća na staro.

Posebno se oseti nedostatak Britanaca i Nemaca, ali i porodica koje su nekada uzimale all-inclusive pakete.

S druge strane, u Tunisu je u prvoj polovini 2018. godine broj turista porastao za 40 odsto, dok Turska beleži trećinu više posetilaca nego u ovo vreme 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: