Grad koji je nekada bio sramota Italije danas privlači posetioce

Matera je danas jedno od najatraktivnijih mesta u Italiji, grad urezan u brdovitu stenu. Verovali ili ne, pre samo nekoliko decenija Matera je bila nacionalna sramota.

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2018.

17:00

Grad koji je nekada bio sramota Italije danas privlači posetioce
foto: Federico Scarchilli

Mnogi stanovnici se još sećaju fvremena kada je grad imao reputaciju neljudskih uslova za život, kada su njegovi stanovnici pretvarali pećine u svoje domove koje su u nekim slučajevima izvorno koristili njihovi preci pre 9.000 godina.
foto: Federico Scarchilli
Zajedno sa domaćim životinjama, pećine su bile leglo bolesti koje su dovodile do strašnih stopa smrtnosti sve dok Vlada prisilno nije iselila stanovništvo pedesetih godina prošlog veka.
foto: Federico Scarchilli
Poslednjih godina ovaj drevni grad, koji se nalazi na 55 kilometara od Barija, doživljava dramatičnu promenu. Kuće, da ne kažemo pećine, sada su renovirane, a simpatični gradić je dom restorana, prodavnica i hotela.

Zanimljivo je da Matera i dalje zadržava netaknuti šarm nudeći jedinstven gradski pejzaž.
foto: Federico Scarchilli
Fotograf iz Rima Federiko Skarćili je u gradskim zidinama od bledog kamena pronašao inspiraciju za svoj najnoviji fotografski projekat.

“Pokušavam da istražim ovaj kamen kao element. U Materi sam pronašao nešto što me je zaista inspirisalo.“
foto: Federico Scarchilli
Matera je 1993. godine uvrštena u svetsku baštinu Uneska, a 2019. godine će biti evropska prestonica kulture.

“Matera je jedan od najstarijih gradova u Italiji koji opstaje još iz paleolitskog doba, pa sve do srednjeg veka“, kaže Federiko.

Njena antička istorija znači da grad ima neverovatan broj umetničkih i kulturnih sadržaja.
foto: Federico Scarchilli
Fotograf vam predlaže da panoramski posmatrate grad sa brda Murđa, preko puta Matere.

O fotografu:

foto: Federico Scarchilli
Federiko Skarćili je studirao fotografiju na Evropskom institutu za dizajn u Rimu, a fotografiju upravo vidi kao sredstvo za istraživanje sveta.

“Fotografija je nešto što me može odvesti na bilo koje mesto koje poželim. Ona me dovodi jako, jako blizu onoga što želim da otkrijem“, zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: