Grčki Sejšeli: Ostrva koja je Posejdon stvorio u besu

“Grčki Sejšeli“, “Grčki Bahami“, samo su neki od naziva za usamljena Lihadonisja, ostrva koja se nalaze u zalivu Evoikos između Kamene Vurle i Evije.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

16:42

Grčki Sejšeli: Ostrva koja je Posejdon stvorio u besu
foto: thinkstock

Prema mitologiji, supruga Herkulesa, Dihanijera misleći da je prevarena poslala mu je preko sluge Lihosa otrovnu odoru.

Čim ju je Iraklis obukao počeo je da se previja od bolova, a Lihosa je bacio ka moru. Njegovi delovi su pali oko obale Kinee, gde ih je Posejdon pretvorio u mala ostrva, danas poznata kao Lihadonisija.

Tako kaže mit, ali u stvarnosti ostrva su rezultat vulkanske aktivnosti, a veći deo ostrva je potopljen u zemljotresu koji se dogodio 426 godine pne.

Danas su ostrva nenaseljena, a idealna su za dnevne izlete i istraživanja. Ako imate sreće možete sresti i neke od četiri Monahus-monahus foke koje su ova ostrva izabrale za svoj dom.

Do ostrva se može doći brodovima Lihadonisja I i Lihadonisja II od Kamene Vurle. Dno je naročito bogato, a dešavali su se i brojni brodolomi u ovom delu koji danas privlače ronioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: