Istorija je u vinu! Oplenac je idealna destinacija za vikend

Uputite se u Šumadiju, istorijsko srce Srbije, i posetite Kraljevski kompleks u Topoli i naučite nešto više o Prvom srpskom ustanku protiv Turaka koji je predvodio Karađorđe – osnivač kraljevske dinastije početkom 19. veka.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

15:00

Istorija je u vinu! Oplenac je idealna destinacija za vikend
foto: thinkstock

Crkva Sv. Đorđa dominira kraljevskim kompleksom sa impresivnim mozaikom sačinjenim od 40 miliona delića obojenog stakla. Knez Aleksandar Karađorđević je ovde podigao prve vinograde, a Petar I Karađorđević je počeo zidanje crkve mauzoleja i celog istorijsko-memorijalnog kompeksa koji danas zovemo Zadužbina Karađorđevića na Oplencu.

Kraljevska vinarija je takođe deo kompleksa, a tradicionalni recepti za pravljenje vina i dalje su u potrebi.

U Kraljevskoj vinariji, koja je deo kompleksa na Oplencu sutra će biti otvoren 5. Festival šumadijskih vina, a pored tradicionalne izložbe likovnih radova "Umetnost i vino", muzičkog i edukativnog programa, biće održana i degustacija vina u degustacionoj sali Kraljevske vinarije.
foto: thinkstock
Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta "IMPULS wine", čiji je nosilac Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Nakon Festivala šumadijskih vina, možete se uputiti u etno-krčmu Karađorđev vajat u obližnjem selu Orašac. Nakon opuštenog ručka, dan možete završiti u spa-rizortu u Aranđelovcu ili obići i manastir iz 15. veka Manasiju blizu Despotovca, koja je kandidat za zaštitu Uneska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: