Havaji: "Ne, to nije turistička atrakcija, opasno je po život"

Havajska vlada morala je da pooštri kazne u jeku erupcije vulkana Kilauea prema turistima i lokalcima koji se penju na njega kako bi napravili selfi sa lavom.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

19:00

Havaji:
foto: getty

I turisti, i lokalci masovno su hapšeni prošlog meseca nakon pokušaja da naprave fotografije uz reku lave. Iako je čitava zona oko vulkana ograđena, to nije sprečilo znatiželjnike da prođu i rizikuju sopstveni život zbog dobre fotke.

Štaviše, oko 40 ljudi je uhapšeno zato što je probilo ogradu i krenulo ka vulkanu i mestima na kojima se lava i dalje slivala niz planinu.

Boravak u blizini protoka lave je neverovatno opasan po život. Havajska opservatorija jje upozorila na stojeće talase, fenomen koji nastaje kombinacijom dva talasa koji idu u suprotnim pravcima i protiču brzinom od 17 milja na sat, ali takođe izazivaju i pad svetlijeg pepela i emitovanje štetnih gasova.
foto: getty
Tu su i oblaci hlorovodične kiseline i pare sa česticama koje se formiraju dok lava “utrčava“ u more. Čak i šuplje ivice ovih čestica mogu izazvati iritaciju kože, očiju i poteškoće u disanju.

Havaji, kao turistička destinacija se još nekoliko meseci ne preporučuju ljudima sa astmom ili drugim respiratornim problemima, mama sa novorođenim bebama, kao i starijim osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: