Čarobni prsten - jedna od naših najatraktivnijih tura

"Čarobni turistički prsten" je 130 kilometara duga tura u kojoj je smeštena plovidba kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, vožnja Šarganskom osmicom, poseta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj gori, Drvengradu, obilazak manastira Dobrun.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.04.2018.

11:44

Čarobni prsten - jedna od naših najatraktivnijih tura
Foto: Tanjug Video Screenshot

To je rezultat je prekogranične saradnje Srbije i Republike Srpske. Program je u odnosu na prošlu godinu dopunjen vožnjom muzejskim vozom od Višegrada do Mokre Gore. Decenijama zaboravljena uska pruga obnovljena je pre dve godine i bila je preduslov za Čarobni prsten.

Brodom od Perućca do Višegrada, trasom dugom 52 kilometra, plovilo je prošle godine 7.000 ljudi, dok se godišnje Šarganskom osmicom preveze 70.000 putnika.

"Ceo Čarobni prsten je svojevrsno putovanje kroz vreme, prirodu i istoriju. Upoznajemo se sa zaostavštinom Ive Andrića u Višegradu, vozimo se muzejskom železnicom i u svetu jedinstvenom Šarganskom osmicom. A Drina i sama priroda u njenom kanjonu su fascinantni i fasciniraju gopste", priča Jelena Vukašinović Milovanović iz Taratursa.

Čarobni prsten je, po rečima direktora TO regije Zapadna Srbija Miroslava Rađena, jedan od najatraktivnijih turističkih proizvoda na teritoriji Srtbije.

"Retko gde imate da za jedan vikend promenite tri prevozna sredstva i da doživite ovo što možete da doživite kada putujete Čarobnim prstenom. Ova tura obogatila je turističku ponudu naše regije i dovoljno je da kažem da su prošle godine Drinom plovili i turisti sa Novog Zelanda", kaže Rađen.

"Ove godine očekujemo da se broj turista poveća do 20 odsto, a već imamo najavljene grupe iz Italije, Nemačke i Bahreina", kaže direktor Turističke agencije Taraturs Goran Glišić.

U kanjonu Drina protiče kroz dva nacionalna parka. Tara u Srbiji taj status ima već skoro četri decenije, a ove godine ga je dobila i leva obala Drine u Republici Srpskoj.

"U okviru nacionalnog parka Drina-Srebrenica nalaze se dve srednjovekovne tvrđave, 50 nalazišta nekropola stećaka iz srednjeg veka, rimski Arheološki muzej sa mozaicima iz perioda od 1. do 4 veka. Nadamo se da će sve to postati sastavni deo ovog turističkog proizvoda", kaže v.d. direktora Nacionalnog parka Drina-Srebrenica Dragić Glišić.

Ovo je druga sezona kako se realizuje "Čarobni turistički prsten",a plan je da ove godine tura zaživi jednom nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: