Raj na obali Jadranskog mora koji turisti još nisu otkrili

Istorijski gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i obilje znamenitosti, čine ovu regiju jednom od najposećenijih delova u Italiji.

Izvor: punkufer.hr

Nedelja, 15.04.2018.

14:05

Raj na obali Jadranskog mora koji turisti još nisu otkrili
Foto: Thinkstock

Iako je u blizini popularne Toskane, u gradove regije Emilija-Romanje posetioci dođu usput. Međutim, ovaj deo Italije nudi toliko toga za istraživanje.

Regija se smestila prvi vrhu italijanske “čizme”, a proteže se od Jadranskog mora na jugu, pa gotovo do Ligurskog na severu. Ovde su uloge na neki način zamenjene, pa tako na severom dominiraju farme i ravnice, dok je jug brežuljkast.

Na mnogim od tih farmi proizvedena su gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovde je i poznata mortadela iz Bolonje, jednako kao i lazanje i slavni umak.

Ipak, nije samo hrana ono u čemu se može uživati u Emiliji-Romanjii. Umetnost je takođe zastupljena, od ranohršćanskih mozaika, srednjevjekovnih dvoraca, pa sve do renesansnih palata.

Ništa se ne ističe toliko kao mozaici u Raveni iz vizantijskog vremena. Datiraju iz 4. do 6. veka i pokazuju moć Ravene koja je nekad bila centar Zapadnog rimskog carstva. Mozaici se nalaze na pet mesta u središtu grada, a plaćanjem karte od 9,5 evra možete ih obići sve. U Raveni možete posetiti i grob velikog Dantea.

U blizini Ravene smestio se drugi grad vredan posete, Ferara. Emilija-Romanja dom je mnogih lepih crkava, a najposebnija je verovatno katedrala iz 12. veka u Modeni. Ovde se isplati popeti i na 87 metara visoki zvonik i uživati u pogledu na grad, piše punkufer.hr.

Neki od najpoznatijih specijaliteta su culatello (vrsta pršuta iz Parme), tortellini i cotechino (velike kobasice od svinjetine).

U ovoj regiji nećete imati problema s pronalaženjem dobre hrane. Za one koji vole automobilsku industriju, biti ovde je bajkovito.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: