Proleće u Kapadokiji: Vožnja balonom i uživanje u krajoliku

Kapadokija, u opštini Goreme u Turskoj, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, gde se spajaju lepote prirode i istorije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svetu.

Izvor: B92

Nedelja, 08.04.2018.

08:25

Proleće u Kapadokiji: Vožnja balonom i uživanje u krajoliku
Foto: Thinkstock

Kraj je poprimio najljepše boje proleća u kojima uživa veliki broj turista iz svih delova sveta. Poseban doživljaj za njih je to što ovaj kraj, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a, mogu posmatrati iz balona, koji su glavna atrakcija ovog turskog mesta.

Baloni lete iznad Nevsehira još od 1988. godine. Vremenski uslovi na tom području dozvoljavaju da se oko 300 dana godišnje može leteti balonom.

U gradu Goreme živi 2.100 ljudi. Dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona. U svakom balonu može leteti do 20 osoba.

Godišnje Kapadokiju poseti oko 2,5 miliona turista. Dok su geološka kretanja formirala bele vilinske dimnjake, ljudi su tokom istorije ostavili tragove vlastitih civilizacija, gradeći u stenama kuće i pretvarajući ih u remek dela ljudske civilizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: