Neotkriveni tropski raj sa mirisom muskatnog oraha / FOTO

Grenada, mala ostrvska država na jugoistoku Karipskog mora, poslavila je ove nedelje 44. godišnjicu nezavisnosti od britanske krune.

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2018.

13:13

Neotkriveni tropski raj sa mirisom muskatnog oraha / FOTO
Thinkstock

Njena teritorija obuhvata sedam ostrva, od kojih je najveće ono po kome i sama država nosi ime.

Kada je Kristofer Kolumbo 1498. godine ugledao Grenadu, ostrvu je da ime Konsepsion (La Concepción - šp. začeće; u smislu verske dogme o bezgrešnom začeću), u čast Device Marije.
Thinkstock
Grenada je bila francuska kolonija u periodu od 1649. do 1763. godine, a potom i britanska od 1763. sve do 1974. godine.

Kada su se britanski trgovački brodovi, na povratki iz Jugoistočne Azije, 1843. godine na ostrvu ostavili nekoliko stabala muskatnog oraha, počelo je njegovo uzgajanje na ostrvima.
Thinkstock
Ova država danas proizvodi 20 odsto svetske količine muskatnog oraha, koji se nalazi i na nacionalnoj zastavi. Po proizvodnji zauzima drugo mesto na svetu, odmah iza Indonezije.

Populacija Grenade danas boji 107.000 ljudi. Privreda se uglavnom zasniva na poljoprivredi, a od kultura se još gaje kakao, banane i cimet.
Thinkstock
Turizam, poslednjih godina, postaje sve značajniji izvor prihoda na ostrvima Granade, pošto je broj turista, koji najčešće dolaze krstareći na kruzerima po Karipskim ostrvima, sve veći, piše britanski Ekspres.

Poslednjih 10-ak godina, jedna od najpoznatijih turističkih ratakcija Grenade je podvodni park skulptura, odvoren 2006. godine, koga čine kamene i betonske skulpture izložene na dnu okeana.
Thinkstock

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: