Opasnost na koju putnici u avionu ne obraćaju pažnju

Ako ste jedan od onih putnika koji više vole da sede do prozora, trebalo bi obratiti pažnju na upozorenje stručnjaka.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

19:50

Opasnost na koju putnici u avionu ne obraćaju pažnju
Foto: Thinkstock

Zdravstveni radnici ističu da su putnici u avionu izloženiji štetnosti sunčevih zraka nego bilo koja osoba na zemlji, posebno oni bliži prozoru.

"Postoje dva tipa UV zračenja povezana sa kancerom kože – UVA i UVB. Kada ste u avionu, UVB zračenje, koje izaziva opekotine, blokiraju stakla na prozorima, ali ne i UVA. Što ste bliži ozonskom omotaču, sunčevi zraci su štetniji“, ističe portparol Britanske asocijacije dermatologa Met Ges.

"UVA zraci probijaju dublje u kožu nego UVB. UVA zraci koji kroz prozor aviona dopru do kože povećavaju rizik od melanoma“.

Zdravstveni radnici ističu da je ključ u prevenciji, jer se više od četiri tipova raka kože mogu sprečiti. Zbog toga navode da je bitno misliti o zaštitnim sredstvima, piše Telegraph.

"Bez zaštite od sunca suočavate se sa povećanim rizikom od oštećenja kože, starenja i povećanim rizikom od raka. Rizici su slični i kada je reč o pilotima“, dodaje Ges.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: