Vitim je najopasniji most na svetu, prelaze ga samo hrabri

Smešten u Sibiru, rečni most Vitim jedan je od najspektakularnijih mostova na svetu – ne zbog svoje lepote, već očigledne opasnosti za ljudski život.

Izvor: B92

Subota, 20.01.2018.

20:40

Vitim je najopasniji most na svetu, prelaze ga samo hrabri
Foto: YouTube Screenshot

Reč je o starom železničkom mostu koji služio za prelaz reke Vitim, glavne pritoke reke Lena. Vozači su primorani da manevrišu stazom širokom samo 180 centimetara, piše Dangerous roads.

Most je izgrađen od stare metalne strukture i prekriven trulim drvenim daskama, vrlo klizavim zbog česte pojave leda i smrzavanja na području Sibira.

Ova zastrašujuća struktura nema ni ogradu koja bi barem prividno pružala nekakvu sigurnost od ledeno hladne vode koja neumoljivo teče ispod mosta. Ukupna dužina mosta iznosi 570 metara, a konstrukcija se nalazi na visini od 15 metara iznad vode.

Preživljavanje prelaska ovog mosta smatra se tolikim podvigom da su 34 osobe, koje su to do sada učinile, stvorile svoju Fejsbuk stranicu, posvećenu tom izazovu.

Osim što je uzak, najveći izazov predstavljaju snažni vetrovi koji duvaju iznad reke. Vozači se sa time suočavaju otvarajući sve prozore, vetrovi ne bi ljuljali auto, već da bi vazduh strujao kroz njega.

Put preko mosta deo je tzv. BAM puta, jednog od najizazovnijih puteva na svetu koji testira fizički i psihičku izdržljivost vozača.

Put BAM deo je stare železničke konstrukcije koja se proteže duž ruskog Sibira, duge 4.300 kilometara, od Vantina do ruske pacifičke obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: