Turista usred Sirije: "Osećao sam se bezbedno kao kod kuće"

Kristijan Lindgren je Norvežanin čiji su hobi putovanja, ali ne bilo kakva. Ovaj neobični turista već nekoliko godina obilazi mesta u koja više ni turističke agencije ne organizuju odlaske. Do sada je obišao više od 90 zemalja, a prošli mesec je rešio da se uputi u zemlju u kojoj već šest godina bukti rat – Siriju.

Izvor: Jovana Pantoviæ

Ponedeljak, 13.11.2017.

12:29

Turista usred Sirije:
Foto: Christian Lindgren

Zašto baš Sirija?

Lindgren za b92.net objašnjava da ga je na ovakvo putovanje navelo iskustvo koje je stekao u zemljama u medijima označenim kao izuzetno opasne.

"Shvatio sam da su te priče preuveličane. Takođe imam prijatelje koji su bili u Siriji za vreme rata i svi oni su mi rekli da je mnogo drugačije nego kako slušamo i čitamo iz medija prethodnih šest godina. Tako da sam odlučio da odem u Siriju i lično se uverim šta se tamo zapravo zbiva“, priča Norvežanin.
Foto: Christian Lindgren
U zemlji u kojoj rat i dalje tinja proveo je deset dana. Svoje iskustvo podelio je na blogu, nakon završetka putovanja, gde je naveo da postoje tri strane svake priče: "tvoja, njihova i istina smeštena negde u sredini". Na pitanje šta je istina kada govorimo o životu u Siriji, Kristijan odgovara:

"Nakon susreta sa lokalnim stanovništvom, koje je tokom rata živelo u Istočnom delu grada, i njihovih priča, posetio sam škole koje su bile bombardovane od vlade ili su izgledale kao škole sve dok ne bih sišao u podrum i shvatio da su u stvari bile baze Al Nusre. Priče lokalaca o životu pod pobunjenicima (teroristima) nisu za one sa slabim stomakom. Nisu dobijali hranu, devojčice su silovane, a muškarci mučeni kada bi odbili da se bore za sirijsku vladu. Takođe, u istočnom Alepu je bilo mnogo manje razaranja nego što smo slušali na TV-u. Nije onako kako se priča. Jedan vlasnik radnje mi je rekao: 'Ako misliš da je ovde loše, onda pričaj da je loše, ako misliš da je dobro, onda tako i govori, ali te molim samo da pričaš istinu'.“

"Lokalno stanovništvo izgleda srećno. Možete da vidite da se devojke oblače baš kako hoće, parovi se drže za ruke u javnosti, muškarci gledaju fudbal na velikom TV-u u restoranima i kafićima, mladi studenti vežbaju ples u javnim parkovima, nešto što je bilo u potpunosti zabranjeno dok je Alep bio pod kontrolom pobunjenika.“
Foto: Christian Lindgren
Iako su ga mnogi prijatelji odgovarali od ove "misije" nije odustajao od svoje namere. Kada se sad osvrne, nije bilo ni razloga, jer kako kaže nije mu se dogodila nijedna neprijatna situacija, naprotiv, svi su bili druželjubivi i gostoprimivi.

"Osećao sam se bezbedno u Alepu, Damasku i Homsu, isto kao kod kuće, u Evropi.“

Ipak, imao je sreće.

"Dok smo putovali ka Alepu, dogodila se eksplozija. Kada smo stigli u hotel i čuli vesti shvatio sam da je Islamska država gađala put ubrzo nakon što smo prošli tuda."
Foto: Christian Lindgren
Reakcije stanovništva - od suza do cveća

Iako nije bio jedini turista u Siriji, reakcije lokalnog stanovništva su bile neizbežne.

"Sreo sam turiste iz drugih evropskih zemalja poput Nemačke, Francuske i Španije. Takođe je mnogo mladih iz Libana koji posećuju Siriju kao turisti ovih dana, ali je i dosta Evropljana koji ovde dolaze poslom. Recimo desilo mi se u Damasku da neki ljudi počnu da plaču od sreće kada saznaju da dolazim iz severne Evrope. U hotelu u kojem sam odseo rekli su mi da im skoro svakodnevno dolaze Evropljani. Dešavalo se i da mi u restoranu posluže večeru za džabe samo zato što sam strani turista. U Homsu me je vlasnik hotela pozvao na viski i pivo. Interesantno i da mi je jedan vojnik na ulicama Alepa dao cveće.“
Foto: Christian Lindgren
Put ga je do sada vodio u sve krajeve sveta, osim u Južnu Ameriku. Zašto tamo nikada do sada nije bio? Kaže da nije bilo vremena.

"Južna Amerika mi je u planu u 2018. godini, jednostavno nisam imao vremena do sada, ali sam već kupio kartu za Južnu Ameriku za februar naredne godine.“

Srbi - gostoprimljiv i ponosan narod

Među gotovo sto zemalja koje je obišao našla se i Srbija, iz koje nosi lepa iskustva.

"Srbiju sam posetio pre pet godina i zaista sam uživao. Nekako je još neotkrivena, kada je reč o masovnom turizmu, a ima ogroman potencijal. Gostoprimljiva i ponosna nacija, zemlja u kojoj svi govore engleski.“

Pakistan, Butan i Sirija, pa sve druge

Foto: Christian Lindgren
Ipak, od svih zemalja čiji je bio gost, kao posebne izdvaja tri zemlje.

"Izdvojio bih Pakistan, Butan i Siriju kao moje tri omiljene destinacije. Siriju jer su nakon šest godina ratovanja spremni da turiste iz Evrope dočekaju raširenih ruku. Butan zato što je netaknuta zemlja sa prirodom koja je pravi raj, a Pakistan baš zato što je život tamo potpuno drugačiji od onog kakvo mišljenje imamo zahvaljujući medijima.“

Putovanja, kako ističe, plaća od ušteđevine.

"Radim na stalnom poslu, sa punim radnim vremenom, pa svaki mesec štedim što je više moguće novca pokušavajući da nađem što više slobodnog vremena kako bih mogao da putujem. To zahteva mnogo planiranja", zaključuje Lindgren.

Jovana Pantović
Foto: Christian Lindgren

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: