7 novih hit destinacija za 2018. godinu

Predviđa se da će u 2018. godini u prvom planu biti manje poznate destinacije u sveta, kao i udaljena mesta do kojih možete stići isključivo avionom.

Izvor: dnevnik.hr

Subota, 11.11.2017.

08:26

7 novih hit destinacija za 2018. godinu
Foto: Gettyimages

Predstavljamo vam najatraktivnije destinacije za narednu godinu prema izboru magazina "Lonely Planet".

1. Novi Zeland

Foto: Gettyimages
Novi Zeland ima ponešto za svakog putnika – od prelepe divljine, savršenih mesta za ronjenje do staza za šetanje i biciklizma. Poslednjih godina ovde buja i gastronomska i enološka scena, a posebno se preporučuje poseta vinskim podrumima u Otagu, Vairarapi i Nelsonu.

2. Šri Lanka

Foto: Gettyimages
Šri Lanka je prelepa destinacija koja će biti vrlo popularna u 2018. godini. To potvrđuje i porast od 70 odsto u broju noćenja u ovom biseru Indijskog okeana za putnike iz Severne Amerike, kao i povećanje od 130 odsto za noćenja preko Airbnb-a.

Ta mešavina arapskih, indijskih i evropskih uticaja nudi zabavne aktivnosti za različite generacije – od posmatranja slonova u Nacionalnom parku Minerija, istraživanje stare industrije čaja Dambatene do surfovanja na talasima zaliva Arugam.

3. Južna Koreja

Foto: Gettyimages
Zbog održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčengu, u Južnoj Koreji, biće vrlo zanimljiva destinacija. Ova azijska zemlja je prava meka za ljubitelje dobre hrane, a posebno one koji uživaju u korejskom roštilju, svilenkastom tofuu, staklenim rezancima, kimčiju i brojnim umacima. Osim Seula, svakako treba istražiti selo Sunčang Gočujang poznato po crvenoj čili pasti ili isprobati piva iz Busana.

4. Malta

Foto: Gettyimages
Valeta je proglašena Evropskom prestonicom kulture za 2018. godinu, a Lonely Planet predviđa da će se to odraziti i na broj noćenja na Malti. Sledeće godine tamo vas očekuju brojni koncerti, filmski festivali, izložbe i druge kulturne manifestacije. Uz to, Malta je poznata po prelepom moru i plažama i više od 300 sunčanih dana u godini. Idealno mesto za dobar odmor.

5. Gvanahuato

Foto: Gettyimages
Meksiko ima nekoliko popularnih letovališta poput Tuluma i Kaba, a turisti već godinama hrle i u prestonicu - Meksiko Siti. Ipak, sledeće godine hit će biti Gvanahuato. Reč je o glavnom gradu istoimene države u centralnom Meksiku, a koji se ponosi divnom panoramom, čarobnim crkvama i trgovima te upečatljivim fasadama.

Ne treba propustiti šetnju po "Kalehon del Besu" ili Aleji poljubaca, Muzej Dijega Rivere, kao ni Muzej mumija sa kolekcijom od oko stotinu mumija pronađenih u ovoj regiji.

6. Boner

Foto: Thinkstock
Ovo manje poznato karipsko ostrvo nalazi se na oko 140 kilometara od Arube. Smatra se ribarskim centrom Kariba jer u njegovoj oblasti živi više od 470 različitih vrsta riba. To ga ujedno čini i vrlo poželjnom ronilačkom destinacijom. Ponosi se i Boner nacionalnim morskim parkom, kao i Nacionalnim parkom Vašington Slagbai u kojima živi mnogo vrsta različitih biljaka i životinja.

7. Moldavija

Foto: Thinkstock
Ako želite da izbegnete gužve, posetite Moldaviju. Ova država između Rumunije i Ukrajine nedavno je proglašena najslabije posećenom zemljom sveta u turističkom izveštaju Ujedinjenih nacija. To je, naravno, izazvalo veliko interesovanje svetskih putnika, pa se pretpostavlja da će biti jedna od hit-destinacija u 2018. godini.

Ovde svakako treba istražiti najveći vinski podrum Vinarije Milestii Mici, kao i manastir Stari Orhei iz 14. veka koji se nalazi u pećini i na listi je Svetske baštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: