"Ova evropska zemlja je ogromno razočaranje"

Aleksis Keri iz Australije posetila je 49 zemalja sveta, ali je samo u jednoj jedva čekala da se vrati kući.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

19:55

Foto: Thinkstock

"U svakom turističkom vodiču ćete pročitati da je Gruzija mali raj na Zemlji, prepun slikovitih sela, dobrog vina i ljubaznih ljudi. Ipak, u stvarnosti nije tako", napisala je Keri u članku za News.com.au.

Keri je priznala da pre puta nije mnogo znala o Gruziji, pa je odlučila da uradi isto što i većina ljudi - potražila je podatke na Guglu.

Ipak, onog trenutka kada se našla na ulicama Tbilisija, njena iluzija o predivnoj prirodi i prijatnim lokalcima bila je raspršena.

"Grad je bio prljav, ulice pune rupa a jedan ljutiti stariji čovek me je doslovno odgurnuo na ulici", rekla je.

"Ipak, odlučila sam da odmah zaboravim na to i setila se priča o hrani i vinu. I znate šta? Hrana JESTE bila dobra. Zapravo, bila je izvrsna. Jeli smo izuzetno ukusnu supu od pečuraka, sočno pečenje i knedle zvane hinkali - jedno od najpoznatijih jela gruzijske kuhinje. Nažalost, od te izvanredne hrane dobila sam trovanje, i do kraja nedelje jela samo hleb", objasnila je.

Keri ističe da je vino bilo odlično i da je izuzetno jeftino, kao i da su krajolici postali mnogo lepši čim su se ona i njen partner udaljili od Tbilisija.

"Ako volite prirodu i uživate u pešačenju, jahanju konja i raftingu, zaljubićete se u Gruziju. Ali, ono što kvari celu sliku o ovoj zemlji su njeni ljudi", rekla je.

"Ako 'čuvena gruzijska gostoprimljivost' postoji, nismo naišli na nju nijednom na svom putovanju, osim ako ljubaznošću ne smatrate bahato ponašanje taksi vozača, domaćice koje vas guraju u redu na kasi u supermarketu, konobare koji odbijaju bilo kakav kontakt očima, kamoli da se nasmeju ili vlasnike hotela koji namrgođeno pokazuju na sobu i odlaze. To je bilo sve što su 'rekli'", rekla je.

Keri priznaje da možda jednostavno nije imala sreće, ali da je zbog neprijatnih iskustava u Gruziji skratila svoje putovanje za nekoliko dana.

"Da li planiram da je posetim još jednom? Recimo da bih pre kupila karte za Severnu Koreju. Sigurna sam da bih se tamo osećala dobrodošlije", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: