Zašto je Dubai potpuno drugačiji od svih gradova na svetu

Kada pišem o nekom gradu ili o državi obično ne razmišljam o čemu i šta ću pisati. Počnem i to naprosto samo ide. Ipak, s Dubaijem nije tako.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.03.2017.

18:15

Default images
Foto: Ivana Kovaèeviæ

Zašto?! Zato što on nije my cup of tea.

Ako ste putnik, ova destinacija će za vas biti samo još jedna u nizu, a ako pak spadate u turiste, verujem da će za vas biti najbolja destinacija na svetu.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Volim da posećujem koloritna, živopisna, sadržajna mesta. Gde mogu mnogo da vidim, gde krenem ujutru u šetnju, a vratim se uveče kući sa bolom u mišićima jer sam opet preterala. Radoznalost će mi jednog dana doći glave.

No, shvatili ste, Dubai nije jedno od tih putovanja, ali hajde da vam ispričam moje utiske.

Na samom aerodromu, kad sletite, čekaju vas kilometarske gužve. Mislim da smo se zadržali u redu oko tri sata, a sleteli smo nešto malo pre ponoći. Naravno, pre nego što krenete, morate obezbediti vizu. Ona iznosi oko 50 evra ako je uzimate pre puta, a ako je plaćate na aerodromu, izaći će vas skoro tri puta skuplje.

Arhitektura u Dubaiuj se razvija brzinom munje. Većina svetski priznatih arhitekata ostavila je trag ovde u pustinji.

Naftna industrija i dalje drži primat i najrazvijenija je privredna grana, ali turizam je brzim koracima stiže.
Foto: Ivana Kovaèeviæ
Ako treba da u jednoj reči objasnim Dubai, to bi bila - razmetljivost. Okružuje vas na koju god stranu da se okrenete i pogledate.

Najviša građevina na svetu koju je čovek do sada napravio se nalazi u Dubaiu.

Burdž Kalifa Ima 160 spratova i, ako želite da je posetite i da se popnete, morate unapred rezervisati karte preko neta, em je jeftinije em ste sigurni da ćete se popeti. Cena karte je skoro dvaput veća ako je kupujete na šalteru u Dubaiju.

Može da vam se desi da, kada najzad stignete na red za kupovinu, prva sledeća slobodna karta bude tek za par dana. Ako već možete da birate, izaberite termin pred zalazak sunca. Tokom dana ćete videti samo dizalice na sve stane, uveče je prizor lepši jer sve blešti i šljašti i neboderi zasijaju u pravom svetlu.
Foto: promo
Najviše vremena ljudi ovde provode po tržnim centrima. Jedan od njih je tržni centar Dubai, koji je povezan sa najvišom zgradom na svetu. Definitivno, u Dubaiju se život odvija na ovakvim mestima. Aquarium and Underwater Zoo se nalaze u sklopu tržnog centra. Ne mogu da kažem da nije lepo videti i obići, ali ja ne spadam u grupu devojaka koje odlazak u inostranstvo baziraju na kupovini pa je za mene ovo bilo samo uđeš, izađeš i gotovo.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Oko tržnog centa i Burdž Kalife se nalaze fontane koje zaista impresivno izgledaju. Svako veče između 18 i 22 časa vodeni topovi uz muziku plešu bajku. Ako ste bili u Barseloni i posetili magične fontane, koje su bez premca, onda možete sesti sa strane u neki od restorana i kafića koji imaju pogled na fontane i uz klopu ili piće odmoriti i uživati u njima.

Nemojte zaboraviti da se nalazite u muslimanskoj zemlji, pa alkohol koji je ovde strogo zabranjen nećete naći po molovima i prodavnicama, samo u hotelima i restoranima koji za točenje moraju da imaju posebnu dozvolu. Takođe, morate obratiti pažnju i na oblačenje na javnim mestima da ne biste uvredili lokalno stanovništvo. U osnovna pravila kojih se morate pridržavati, a tiču se ponašanja, spada i da je držanje za ruku, ljubljenje, grljenje i razmenjivanje i izražavanje nežnosti nedopustivo.

Iako Dubai spada u moderne gradove, ovde ipak vladaju šerijatski zakoni.

Kada je reč o hrani, nepce će vam uživati. Dubai je kosmopolitska i multinacionalna sredina (20% od ukupnog broja stanovništva čine Arapi), pa ćete naići na različite kuhinje sveta. Možete jesti dobru iračku, indijsku, libansku, meksičku, filipinsku, marokansku, kinesku, japansku, rusku, francusku, italijansku hranu. Raspon cena varira, kao i bogatstvo ukusa.

Dubai je bezbedan grad sa 0.2% kriminala, pa ne morate strahovati da će vas neko opljačkati.

S obzirom na to da je neverovatno velik i nije predviđen za šetnju između različitih lokacija (toplota, gradilišta na svakom koraku), najbolji način da se sa jednog mesta prebacite na drugo jeste taksi. Cena je više nego prihvatljiva.

Nadzemni metro, koji je futuristički urađen, takođe može biti jedna od solucija za prevoz po gradu. Pravili su ga Japanci pa nije ni čudo što je savršen. Naravno, postoje vagoni isključivo za žene i jasno su označeni.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Tržni centar Emirati, nadaleko čuven po svom Ski-rizortu i interesantan IBN tržni centar Batuta, koji je dobio ime po njihovom čuvenom putopiscu, sastavljen iz šest celina koje predstavljaju Andaluziju, Tunis, Egipat, Persiju, Indiju i Kinu, vredi obići čak iako niste raspoloženi za kupovinu.

Još malo luksuza: Dubai ima oko 100.000 hotelskih soba i svi hoteli se između sebe utrkuju u izgledu, enterijeru, uslužnosti.
Foto: promo
Na veštački napravljenom ostrvu nalazi se hotel sa sedam zvezdica Burjdž el Arab. Najluksuzniji hotel na svetu. U ovu zgradu ne možete tek tako ući, već morate imati rezervaciju i biti prikladno obučeni. Najjeftinija je 50 evra po osobi za popodnevni čaj. Jeste skupo, ali unutrašnjost hotela je vrlo interesantna.
Foto: Zoran Stevanoviæ
U neposrednoj blizini hotela nalazi se Souk Madinat Jumeirah. Mesto podseća na mali arapski grad. Možete uživati u šetnji ili u hrani i piću u brojnim restoranima.

Jumeirah Palm je veštačko ostrvo u obliku palme, planirano ih je ukupno tri. Do Akvaventura voterparka i hotela Atlantis možete doći metroom koji se kreće na jednom koloseku ili taksijem kroz podvodni tunel.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Hotel Atlantis je smešten na sam vrh palme i bio je prva građevina izgrađena na ovoj palmi. Svaki kutak sređen je do savršenstva. Podvodni akvarijum i plaža dugačka oko 800 metara su dovoljno dobar razlog da ovde zastanete i uživate u ostatku dana.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Najbolje je Dubai posetiti za vreme zimskih meseci, kada je temperatura optimalna. No, kada god da ga posetite, plaže su sjajne. Postoje parkovi plaže za koje se plaća ulaz i gde imate ležaljke, tuševe, barove... i javne plaže na kojima ćete uživati “samo” u pesku i moru. Na plaži možete uživati u dugim šetnjama, ekstremnim sportovima na vodi i u plivanju.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Koloritni deo Dubaija za mene je Bastakija. Ako volite da istražujete i razgledate kulturne znamenitosti, ova četvrt je prava za vas. Računajte na to da vam je potrebno dosta vremena da je obiđete. U njoj se nalazi mnogo znamenitosti iz perioda kada Dubai nije bio jedan od najpopularnijih gradova na svetu. Uživaćete u šetnji starim, uskim uličicama. Obiđite bazare i posetite muzej. Veći deo muzeja zapravo napravljen je pod zemljom, ovde se najbolje možete upoznati sa istorijom Dubaija i videti kako se malo beduinsko selo za samo nekoliko decenija pretvorilo u svetsko čudo i najatraktivniju turističku destinaciju na svetu. Ova gradska četvrt se umnogome razlikuje od ostatka modernog Dubaija, kao da su u pitanju dva sasvim različita grada.

S jedne strane kanala se nalazi Souk tekstila a sa druge strane Dubai krik kanala, koji je svojevremeno bio glavna žila grada, nalazi se Spajs souk i Gold souk koji pripadaju naselju Deira. Ako želite da upoznate pravi Dubai, ovo je savršeno mesto. Ovaj deo nije za bogate stanovnike i ovde ćete sresti samo siromašnu populaciju. U ovom marketu na otvorenom prodaje se zlato, parfemi, začini. Gold souk treba videti, nije ništa posebno, ali nas je zabavila i iznenadila količina kiča na jednom mestu. Nedaleko odatle nalazi se Spajs souk. Trudim se da sa svakog putovanja donesem začine pa je tako bilo i ovog puta. Kada kod kuće kuvam i dodajem začine koje sam kupila na raznim putovanjima uvek me miris i ukus vrate ponovo na to mesto.

Dubai Marina, veštački kanal, okružen je neboderima. Prostire se uz Persijski zaliv. JBR (Jumeirah Beach Residence) plaža je gradska plaža u okviru Dubai Marine. Ovo je jedno od retkih otvorenih mesta na kojima možete da prošetate. Duž promenade se nalaze mnogobrojni restorani kuhinja iz različitih delova sveta. Nemojte pokušavati tokom dana da šetate, neće biti prijatno, ali zato veliko je uživanje šetati noću, kad sve počne da sija, svetli i živi.
Luka je jedna od dve zone za pešake, zato, iskoristite tu mogućnost u marini koja je zaista prelepa.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Dubai je već dosta unazad jedan od najbitnijih pustinjskih gradova na svetu. Svetski poznata oaza koja je, bez obzira na kulturološku razliku, prilagođena zapadnjačkom načinu života.
Foto: Zoran Stevanoviæ
Ukoliko stavimo luksuz i atraktivnost ove lokacije koja mene nije fascinirala na stranu, ostaje gostoljubivost i ljubaznost stanovništva. Većina avio-kompanija koja u ovom momentu leti iz Beograda ka dalekim destinacijama pravi presedanje u Dubaiju. Možda je to dobitna kombinacija, da izađete sa aerodroma i razgledate grad bar na par sati. Dovoljno da vidite da li treba da se upustite neki naredni put u pustolovinu zvanu Dubai.

Dubai privlači ogroman broj turista, a što se mog ličnog stava tiče, to nije grad koji ima dušu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: