Prava zimska atrakcija: Kupanje na "debelom minusu"

Banja Eržebet u Morahalomu u Mađarskoj privlači sve više srpskih gostiju.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

08:32

Prava zimska atrakcija: Kupanje na
Foto: Thinkstock

Hidromasaža za telo, oštra palinka za dušu, mirisni sok od zove i domaća štrudla punjena sitno naseckanim jabukama, prekrivena penušastim prahom od šećera... "Krstarenje" po zlatnom pesku Panonske nizije i uživanje u termalnim lekovitim izvorima počinje na oko 200 kilometara od Beograda i samo 15 kilometara od srpsko-mađarske granice.

Grad Morahalom je centralno mesto ovog područja i čuvar lekovitih izvora banje Sveti Eržebet. Nekada mirno ravničarsko selo, nazvano po uglednoj segedinskoj porodici Mora, postalo je sinonim rajskog odmora i jedna od evropskih prestonica banjskog turizma.

"Pre samo 25 godina, Morahalom je bilo selo sa izvorom lekovite vode, koje je malo pomalo iskoristilo svoje kapacitete i postalo moderan evropski gradić, jedan od najmlađih u županiji Čongrad, koji godišnje poseti pola miliona turista", ističe Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma.

"Zahvaljujući novoizgrađenim kapacitetima, dečjem vodenom svetu i brojnim saunama formirali smo pravu porodičnu banju i lečilište."

Termalni izvori nalaze se okruženi zidinama banjskog kompleksa i brojnih hotela. Otvoreni bazeni sa prosečnom temperaturom od 35 do 39 stepeni prava su atrakcija zimi. Pojedinačna dnevna ulaznica košta šest evra po osobi. Ona vam donosi pristup u 14 zatvorenih bazena, dvaput manje otvorenih, imate priliku da koristite neku od osam sauna, ceo dan se spuštate niz dva vrtoglavo visoka zatvorena tobogana i s porodicom se upustite u avanturu na otvorenom toboganu.

Safari

Netaknutu prirodu Morahaloma svi posetioci mogu istražiti i na popularnim "kvad" vozilima. Avantura je prilagođena i onima sa vozačkom dozvolom, ali i onima koji znaju da upravljaju samo biciklima.

Obuka za celu grupu, koja ima od dve do šest osoba, traje svega dvadeset minuta, dok vožnja livadama i seoskim putevima posutim zlatnim peskom traje čitava tri sata za cenu od oko 50 evra.

Izvor: Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: