Dva veka Stare crkve u Jagodini

Stara crkva u Jagodini, posvećena Svetom arhangelu Mihailu, zadužbina kneza Miloša iz 1818. godine, obeležava dva veka postojanja, saopštila je danas Crkvena opština pri tom hramu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.11.2016.

12:47

Dva veka Stare crkve u Jagodini
Foto: Wikimedia Commons

Obeležavanje će početi dvodnevnim naučnim skupom na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini 27. i 28 novembra, na kome će učestovati oko 15 istoričara i drugih stručnjaka, Arhiva Srbije, Balkanološkog instituta, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bogoslovskog fakulteta, Istorijskog arhiva Jagodine, Zavičajnog muzeja...

Simpozijum se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde - Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, a počeće u nedelju u 11.50 sati u amfiteatru fakulteta i otvoriće ga vladika šumadijski Jovan, stoji u saopštenju.

Vladika Jovan pre početka simpozijuma u ovoj crkvi će služiti arhijerejsku liturgiju.

U saopštenju se podseća da je knez Miloš "u svojoj 35. godini, 1818. godine podigao hram posvećen Svetom arhangelu Mihailu".

Istoričari i hroničari su zapisali da je "izgradnja crkve počela 1818.godine, i ona je iako nedovršena, počela da služi već nardene godine Jagodini koja je u to doba imala 276 domova sa 494 poreske glave".

Posle Hatišerifa iz 1830. godine, kojim je omogućena izgradnja pravoslavnih crkava, knez Miloš je podigao i zvonik.

"Zahvljujući trudoljubivosti i obrazovanju sveštenika ovog hrama čuvaju se knjige rođenih, krštenih, venčanih i umrlih od početka 1837.godine, a u posedu hrama se nalaze i neke dragocene starine poput Antiminisa iz doba patrijarha Arsenija IV Šakabente iz 1743.godine, ili srebrnog putira sa priborom za pričešćivanje sa natpisom na grčkom jeziku", zapisali su hroničari.

U porti crkve 1927.godine Odbor Kola srpskih sestara izgradio je spomenik - kosturnicu i spomenik izginulim braniocima Jagodine 1915. godine i poginulim oslobodiocima grada 1918.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: